Intercanvi Internacional per la Llibertat d'Expressió

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: IFEX)
Infotaula d'organitzacióIFEX
Dades
TipusONG sense ànim de lucre
ObjectiusLlibertat d'Expressió
Història
Creació1992
Activitat
ÀmbitTot el món
Governança corporativa
Seu 
Format per

Lloc webIFEX.org
Twitter (X): ifex Youtube: UCSBz5ShtKCj9mXowpoRJ_ug Modifica el valor a Wikidata

L'Intercanvi Internacional per la Llibertat d'Expressió o IFEX (International Freedom of Expression Exchange), és una xarxa mundial de 95 organitzacions no governamentals independents[1] que treballen a nivell local, nacional, regional i internacional per defensar i promoure la llibertat d'expressió com un dret humà fonamental.[2]

Història[modifica]

L'IFEX ser fundada el 1992 a Mont-real, Canadà, per un grup d'organitzacions que van respondre a transgressions de la llibertat d'expressió arreu del món.[3]

Accions[modifica]

Les operacions del dia a dia de l'organització estan a càrrec del personal de l'IFEX amb seu a Toronto, i són gestionades pel membre de l'IFEX Canadian Journalists for Free Expression (Periodistes Canadencs per la Llibertat d'Expressió).

L'objectiu d'aquestes accions és conscienciar el món mitjançant l'intercanvi d'informació en línia i la intervenció en temes com la llibertat de premsa, la censura a Internet, la llibertat d'informació, la difamació penal i les lleis de desacatament, la concentració dels mitjans de comunicació i els atacs als drets de lliure expressió de totes les persones, inclosos els periodistes, escriptors, artistes, músics, cineastes, acadèmics, científics, defensors dels drets humans i dels usuaris d'Internet.

Campanyes i suport[modifica]

L'IFEX treballa amb els seus membres mitjançant la creació i la participació en coalicions de suport i grups de treball i la publicació de declaracions conjuntes i demandes.

El 2011, l'IFEX va crear el Dia Internacional per Acabar amb la Impunitat, celebrat cada any el 23 de novembre.[4] La campanya va atreure l'atenció mundial als casos d'agressió no resolts contra les persones que estaven simplement exercint el seu dret a la llibertat d'expressió.

Informació en línia[modifica]

L'IFEX publica els casos i esdeveniments sobre la llibertat d'expressió a través de la seva pàgina web, butlletins electrònics i informes especials. El contingut està disponible en diversos idiomes (anglès, francès, espanyol i àrab). El lloc web conté un arxiu en línia de recerca de violacions del dret a la llibertat d'expressió que es remunten a 1995.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Our Network» (en anglès). IFEX. [Consulta: 22 octubre 2015].
  2. «What we do» (en anglès). IFEX. [Consulta: 22 octubre 2015].
  3. «IFEX» (en anglès). Rabble.ca. [Consulta: 22 octubre 2015].
  4. Nachawati, Leila. «International Day to End Impunity: Join the Campaign» (en anglès). Global Voices. [Consulta: 22 octubre 2015].