Vés al contingut

Viquipèdia:Viquimarató procomuns

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Viquiprojecte:Viquimarató procomuns)
Drecera:
VM:PROCOMUNS

La Viquimarató procomuns és una activitat emmarcada dins la trobada Economies Col·laboratives Procomuns: Polítiques, Tecnologies i Ciutat per a les Persones el 13 de març de 2016.

Dades de la trobada[modifica]

Quan
13 de març de 2016 - 12:30 a 17h
(Hi haurà una pausa per dinar de 14 a 15:30h)
On
Seu central de Barcelona Activa. Carrer Llacuna, 162-164, 08018 Barcelona
Organitzadors
Amical Wikimedia i BarCola
Coordinadors wiki
Xavier Dengra
Twitter
@AmicalWikimedia
@procomuns #procomunsbcn
Wikimedia Commons
Categoria:Procomuns Barcelona 2016 conference

Context[modifica]

Les últimes dues dècades hem comprovat com gràcies a Internet sorgien comunitats col·laboratives i noves possibilitats d’utilitzar recursos comuns. La producció procomú està creixent ràpidament, no només en l’àmbit del programari (lliure i obert) i del coneixement (projectes enciclopèdics, educatius i lingüístics com la Viquipèdia), sinó també per obtenir informació (OpenStreetMap, Wikihow), maquinària (FabLabs, Open Source Ecology), allotjament (Couchsurfing) o divises (monedes locals).

Bona part de la informació relacionada amb aquest sector es troba en publicacions de recerca i divulgació especialitzada dispersos per la xarxa i biblioteques de Ciències Socials. La creació i millora d'articles a la Viquipèdia és una de les eines amb què aquestes fonts fiables es poden reproduir a tots els públics de manera senzilla, gratuïta i amb un llenguatge entenedor.

Què és una Viquimarató?[modifica]

Una viquimarató és una activitat on un grup de persones es troben físicament en un lloc per ampliar el màxim possible un article i/o temàtica determinada de l'enciclopèdia lliure. És una bona manera de fer créixer més d'un article d'una manera ràpida i també de socialitzar un viquiprojecte.

Inscripcions[modifica]

És un acte gratuït però pel qual cal una inscripció prèvia. Si només voleu participar a la viquimarató i no a la resta de la trobada envieu un correu a comunicacio@wikimedia.cat. Poseu també el vostre nom o nom d'usuari (si esteu registrats) a continuació.

  1. Dvdgmz
  2. Tiputini
  3. esenabre

Articles proposats[modifica]

Llista d'articles
Article Acció Possibles traduccions
Procomú Completar / Millorar/ Referenciar
Economia col·laborativa / Wikinomia Crear / Millorar / Decidir si són articles separats
P2P Millorar / Referenciar
Treball col·laboratiu Referenciar
Micromecenatge Ampliar / Secció de micromecenatge social
Economia circular Crear
Consum col·laboratiu Ampliar / Referenciar
Comunitat de pràctica Millorar / Referenciar Community of practice (en)
Copyleft Referenciar Copyleft (en)
Contingut lliure Ampliar
Accés obert Ampliar / Referenciar
Internet de les coses Ampliar / Referenciar / Multimèdia Internet of Things (en)
Coneixement lliure Ampliar
Ciutat intel·ligent Millorar format / Millorar traducció / Referenciar / Ampliar
Governança Crear
Cadena de blocs Crear
Economia Digital Crear / Desambiguar
Cofinançament Crear
Obsolescència digital Referenciar
Obsolescència planificada Ampliar / Referenciar
Do It Yourself Ampliar / Referenciar
Fab lab Crear
Start-up Ampliar / Referenciar / Secció social

Bibliografia i fonts[modifica]

  • Lafuente, Antonio «Los cuatro entornos del procomún» (en castellà). Cuadernos de Crítica de la Cultura. Archipiélago, 2007. ISSN: 0214-2686.
  • Don, Tapscott; Williams, Anthony D. Wikinomics: La nueva economía de las multitudes inteligentes (en castellà). Paidos Ibérica, 2007. ISBN 9788449320149. 
  • Fuster Morell, Mayo; Subirats, Joan; Martínez, Rubén; Berlinguer, Marco; Salcedo, Jorge. Procomún digital y cultura libre ¿Hacia un cambio de época?. 1a edició. Barcelona: Icaria, 2015. ISBN 978-84-9888-641-2. 
  • Rifkin, Jeremy. La sociedad marginal del coste cero: El internet de las cosas, el procomún colaborativo y el eclipse del capitalismo (en castellà). 1a edició. Barcelona: Paidós, 2015. ISBN 978-84-493-3051-3. 
  • O'Sullivan, Dan. Wikipedia: A New Community of Practice? (en anglès). Surrey: MPG Books Group, 2009. ISBN 9780754691938. 
  • O'Neil, Mathieu. Cyber Chiefs: Autonomy and Authotrity in Online Tribes (en anglès). Llondres: Pluto Press, 2009. ISBN 9780745327976. 
  • Ortega, Felipe; Rodríguez, Joaquín. El potlatch digital: Wikipedia y el triunfo del procomún y el conocimiento compartido (en castellà). Madrid: Grupo Anaya, 2011. ISBN 9788437628837. 
  • Benkler, Yochai. La riqueza de las redes: Cómo la producción social transforma los mercados y la libertad (en castellà). Barcelona: Icaria, 2015. ISBN 9788498886344. 

Ajuda a l'edició[modifica]

Enllaços externs[modifica]