Àcid neuramínic

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de compost químicÀcid neuramínic
Substància glúcid i compost químic
Massa molecular 267,095417 uma
Estructura química
Fórmula química C₉H₁₇NO₈
SMILES canònic
SMILES isomèric
InChI Model 3D
Modifica les dades a Wikidata

L''àcid neuramínic (5-amino-3,5-dideoxi-D-glicero-D-galacto-non-2-àcid ulosònic) és un monosacàrid de 9 carbonis (una nonosa), un derivat d'una cetonosa. L'àcid neuramínic es pot visualitzar com el producte d'una condensació aldol produïda per àcid pirúvic i D-mannosamina (2-amino-2-deoxi-mannosa). L'àcid neuramínic no es presenta de forma natural però els seus derivats estan àmpliament distribuïts en els teixits animals i en bacteris, especialment en les glicoproteïnes i gangliòsids. Els derivats substiruïts N- o O de l'àcid neuramínic es coneixen col·lectivament sota el nom d'àcid siàlic, la forma predominant en les cèl·lules dels mamífers és l'àcid N-acetilneuramínic.

El terme "àcid neuramínic" va ser introduït pel científic aleman E. Klenk l'any 1941, fent referència als lípids del cervell.[1]

El símbl comunament usat per l'àcid neuramínic és Neu. Per exemple, l'àcis N-acetil-neuramínic, Neu5Ac, és típic de les glicoproteïnes humanes.

ntre les seves moltes funcions biològiques, aquestes estructures són substrats per als enzims neuraminidasa. Els virus del grip humà tenen un enzim neuraminidasa, amb la notació "H#N#", on H es referix a una isoforma d'hemaglutinina i N es refereix a una isoforma de neuraminidasa viral.

Referències[modifica]

  1. Klenk, E. 1941. Neuraminsäure, das Spaltprodukt eines neuen Gehirnlipoids. Zeitschr. f. Physiol. Chem. 1941; 268:50-58.