Àcid nitrós

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Estrucutra

L’àcid nitrós (fórmula molecular: HNO2) és un àcid feble i monobàsic que es coneix només en forma de solució i en forma de sals de nitrit.

Altres noms de l’àcid nitrós són: àcid dioxonítric (III), dioxonitrat (III) d’hidrogen, nitrit d’hidrogen, àcid de Xile.

L’àcid nitrós es fa servir per a fer diazides de les amines. Es tracta d’un agent mutagen que provoca la desaminació oxidativa de l’adenina i la citosina, originant transicions. Les sals de diazoni es fan servir molt en la síntesi orgànica i en la preparació de tincions azo que són la base de les proves per les anilines .[1] També es fa servir l’àcid nitrós per a destruir l’azida de sodi que és tòxica i potencialment explosiva. En la majoria dels casos l’àcid nitrós es forma in situ.[2]

Síntesi[modifica]

Es pot obtenir agregant-li un àcid mineral (com l’àcid sulfúric) al nitrit de sodi.

Descomposició[modifica]

L'àcid nitrós és força inestable, i es descompon amb rapidesa a òxid de nitrogen (III), òxid de nitrogen (II) i aigua quan es troba en solució:

2 HNO2 → NO2 + NO + H2O

També es pot descompondre en àcid nítric, òxid de nitrogen (I) i aigua:

4 HNO2 → 2 HNO3 + N2O + H2O

Notes i referències[modifica]

  1. Clarke, H. T.; Kirner, W. R. "Methyl Red" Organic Syntheses, Collected Volume 1, p.374 (1941). http://www.orgsyn.org/orgsyn/pdfs/CV1P0374.pdf
  2. Prudent practices in the laboratory: handling and disposal of chemicals. Washington, D.C.: National Academy Press, 1995. ISBN 0309052297. 
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Àcid nitrós Modifica l'enllaç a Wikidata