Àcid oxalacètic

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula químicaÀcid oxalacètic
Estructura esquelètica
Model de boles i pals
Noms
Nom IUPAC
Àcid oxobutanedioic
Altres noms
Àcid oxaloacetic
Àcid oxalacetic
Àcid 2-oxosuccinic
Àcid cetosuccínic
Identificadors
328-42-7 Symbol OK.svg1
ChEBI CHEBI:30744 Symbol OK.svg1
ChemSpider 945 Symbol OK.svg1
Número CE 206-329-8
5236
Imatges Jmol-3D Imatge
PubChem 970
Propietats
Massa molar 132,07 g/mol
Densitat 0,18 g/cm3
Punt de fusió 161 °C (322 °F; 434 K)
Termoquímica
-943,21 kJ/mol
Poder caloríficcHo298)
-1205,58 kJ/mol
Excepte quan s'indiqui el contrari, les dades es refereixen a materials sota condicions estàndard (a 25 °C [298,15 K], 100 kPa).
 Symbol OK.svg1 verify (què ésSymbol OK.svg1/N?)
Infotaula de referències

L'àcid oxaloacètic, àcid oxalacètic o oxosuccínic és un àcid orgànic. El seu anió és l'oxaloacetat. Aquest nom també es fa servir per als èsters que contenen el grup funcional divalent. La pèrdua d'un protó origina la base conjugada de l'àcid, l'anió hidrogenoxaloacetat.

Funció[modifica]

Relació de l'àcid oxalacètic amb l'àcid màlic i l'aspàrtic.

Aquest àcid dicarboxílic amb quatre carbonis és una variació protonada de l'oxalacetat, que és un producte intermediari del cicle de l'àcid cítric[1] i de la gluconeogènesi. L'oxaloacetat es forma per l'oxidació del L-malat, catalitzada per l'enzim malat deshidrogenasa, i reacciona amb l'Acetil-CoA per formar citrat, catalitzat pel citrat sintetasa. També es forma a les mesòfiles de les plantes mitjançant la condensació de diòxid de carboni amb el fosfoenolpiruvat, catalitzada per la fosfoenolpiruvat carboxiquinasa. Pot sorgir del piruvat per la via d'una reacció anapleròtica. L'oxaloacetat també és un potent inhibidor del complex II.

Propietats químiques[modifica]

Les formes enol de l'àcid oxalacètic són particularment estables, tant que els dos isòmers tenen diferent punts de fusió (152 °C cis, 184 °C trans). El protó enol té un valor del pka de 13,02. L'enzim fumarasa A d'Escherichia coli catalitza la conversió entre les formes ceto i enol.

L'oxalacetat és inestable en dissolució, descomponent-se en piruvat per la descarboxilació en qüestió d'hores (a temperatura ambient) o dies (0 °C). En conseqüència, l'emmagatzematge en fred del sòlid és recomanat.

Referències[modifica]