Àhmad (nom)

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de nomÀhmad
Tipus prenom masculí
Llengua àrab
Nom en la llengua original أحمد
Variants / En altres llengües Ahmed, Ahmet, Ahmad, Achmed, Amadou i Amadu
Cognom idèntic Ahmad
Pàgines que comencen per «Àhmad»
Persones amb aquest nom (Wikidata)
Modifica les dades a Wikidata

Àhmad és un nom masculí àrab —en àrab أحمدAḥmad— que literalment significa «més lloable», «més elogiable», «més meritori», «més digne de lloança», o també «més lloat», «més alabat», «més elogiat»,[1][2] i que, com a sobrenom del profeta Muhàmmad, es pot traduir com «el Molt Lloat».[2] Si bé Àhmad és la transcripció normativa en català del nom en àrab clàssic,[3] també se'l pot trobar transcrit Ahmed, Ahmad, Ahmet.[4] Com que Àhmad és un dels sobrenoms del profeta Muhàmmad, aquest nom també el duen molts musulmans no arabòfons que l'han adaptat a les característiques fòniques i gràfiques de la seva llengua: en amazic de la Cabília, Ḥmed; en bambara, Amadu; en bosnià, Ahmed; en català medieval, Açmet, Azmet; en kurd, Ehmed; en turc, Ahmet; en wòlof i en altres llengües africanes subsaharianes occidentals, Aamadu, Amadu, Amadou, Ahmadu o Ahmadou.

Vegeu aquí personatges i llocs que duen aquest nom.

Notes[modifica]

  1. Corriente, Federico. Diccionario árabe-español. Madrid: Instituto Hispano-Árabe de Cultura, 1977, p. s.v. "حمد". ISBN 8460008428. 
  2. 2,0 2,1 Cortés, Julio. Diccionario de árabe culto moderno: Árabe-español. Madrid: Gredos, 1996, p. s.v. "حمد" (Biblioteca Románica Hispánica). ISBN 8424917944. 
  3. Vegeu aquí les normes de transcripció simplificada dels mots àrabs.
  4. Excepte en el cas de personalitats àrabs contemporànies que hagin usat personalment transcripcions específiques i singulars del seu nom, es recomana, sobretot per als personatges històrics, emprar sempre la forma catalana normativa.