Àhmad ibn Màjid

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Àhmad ibn Màjid ibn Muhàmmad as-Sadí al-Jaddí an-Najdí, conegut simplement com a Àhmad ibn Màjid (en àrab أحمد بن ماجد Aḥmad ibn Mājid), fou un geògraf i navegador àrab nascut a Djulfar (prop de la moderna Ras al-Khaymah el 1421. De jove ja fou hàbil en la navegació i amb el temps se'l va anomenar el "primer mariner àrab". Va morir vers 1500. Els seus mapes van ajudar a Vasco de Gama a trobar el camí d'Àfrica a l'Índia. Va escriure 40 obres de poesia i prosa.

L'obra principal és el Kitab al-Fawa’id fi Usul ‘Ilm al-Bahr wa ’l-Qawa’id (Llibre d'informació útil dels principis i normes de navegació) escrit el 1490. El llibre Fawa'dh fi-Usl Ilm al-Bahrwa-al-Qawaidah (Llibre dels beneficis dels principis de la nàutica) és considerat la seva millor obra. Més de 20 de les seves obres s'anomenen a l'Enciclopèdia de l'Islam.

Referències[modifica | modifica el codi]

  • G. R. Tibbetts, Arab Navigation in the Indian Ocean Before the Coming of the Portuguese, traducció del Kitab al-Fawa'id fi usul al-bahr wa'l-qawa'id d'Ahmad b. Majid al-Najid. Londres: The Royal Asiatic Society of Great Britain and Ireland, 1971

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]