Àlbum il·lustrat

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Pàgina del llibre Struwwelpeter, de Heinrich Hoffmann.

Com a àlbum il·lustrat es coneix qualsevol obra literària, en general, dedicada al públic infantil, que es caracteritza per conjuminar en una mateixa pàgina un contingut textual i un contingut il·lustrat o imatge. Tots dos es complementen, aportant-hi connexió, coherència i contingut a l'obra literària. Solen estar editats en tapes dures i són obres breus, entre les 26 i les 36 pàgines, generalment estan formades per 32 pàgines.

És un gènere literari propi de la literatura infantil i juvenil relativament recent. Hi ha, tanmateix, variants en tots els àmbits: àlbums per a adults (com La isla, de Armin Greder), àlbums amb molt de text (com Dídola, pídola, pon, de Maurice Sendak) i àlbums de grandària ínfima (com Chamario, d'Eduardo Polo).

El seu naixement se situa entre la dècada de 1960, tot i que es coneixen exemples de llibres il·lustrats en èpoques anteriors que es podrien emmarcar dins d'aquesta definició. En aquest segle xxi, aquest gènere, atés que ens trobem en l'època dominada per les imatges, es troba en la seua Edat d'Or, ja que són nombroses les editorials que aposten per aquest format, més visual i pràctic a l'hora de transmetre idees que poden ser o semblar senzilles o complexes.

Al principi, en aquest tipus de publicacions, cada pàgina contenia un fragment del text acompanyat per una única imatge. Aquest gènere ha anat evolucionant de forma que hi ha obres sense text, compostes exclusivament per la característica narrativa de les il·lustracions o les imatges imatges, pròximes al gènere de la novel·la gràfica o el tebeo, i d'altres que no combinen aquestes dues formes d'expressió en el mateix espai, sinó que se situen en llocs independents de l'obra.

Reimpressió de l'Orbis Pictus il·lustrat del 1658

Així, un llibre il·lustrat combina narratives visuals i verbals en el format de llibre. Per això, qualsevol llibre que ajunte el format narratiu amb imatges pot ser considerat un llibre il·lustrat; Kiefer (2010) afirma: «En els millors llibres il·lustrats, les il·lustracions són tant una part de l'experiència amb el llibre com el text escrit.» [Kiefer, Barbara (2010). Charlotte Huck's Children's Literature. [S.l.]: McGraw-Hill. p. 156] Segons Hunt (2014), el llibre il·lustrat no és la mateixa cosa que un llibre que conté il·lustracions, encara que «la distinció [siga], en gran part, organitzacional. Amb tot, si recordem que la il·lustració altera la manera com llegim el text verbal, això s'aplica encara més al llibre-il·lustrat [sic]». [Hunt, Peter (2014). «10: A crítica e o livro ilustrado». Crítica, teoria e literatura infantil. [S.l.]: Cosac Naify. p. 233.]

Orbis Pictus, de l'escriptor txec Comenius, és el més antic llibre il·lustrat dirigit específicament per a la canalla, sent una espècie d'enciclopèdia infantil il·lustrada mitjançant xilografia. [Hunt 1996, p. 217] El primer llibre il·lustrat produït en llengua anglesa va ser A Little Pretty Pocket-Book, llançat el 1744 i escrit per John Newbery. [Hunt 1996, p. 668] El llibre alemany Struwwelpeter, obra de Heinrich Hoffmann publicat el 1845, marca el començament del disseny modern dels llibres il·lustrats. Segons Metcalf (1996 apud Chalou, 2007, p. 24), els traços encara usats contemporàniament es revelen «a través de la seua combinació d'imatge i text» i de la seua «barreja de popular i pedagògica». [Chalou, Barbara Smith (2007). Struwwelpeter: Humor Or Horror? 160 Years Later. [S.l.]: Lexington Books. p. 24]

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]