Àrea de Brigada Mòbil

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula d'organitzacióÀrea de Brigada Mòbil
Dades bàsiques
Tipus entitat Àrea (Mossos d'Esquadra)
Organització i govern
Afiliacions Comissaria General de Recursos Operatius
Modifica dades a Wikidata
Furgoneta de l'ABM.

L'Àrea de Brigada Mòbil, abreujada ABM (i també coneguda en l'argot policial com a Brimo, Antiavalots o Dragons), és un organisme dels Mossos d'Esquadra especialitzat en el manteniment de l'ordre públic en les grans concentracions de masses, ja sigui per esdeveniments esportius o per manifestacions. Entre les seves funcions es troba també l'establiment de controls antiterroristes a les vies de comunicació i, en general, l'actuació en casos de risc alt de violència. L'ABM depèn de la Comissaria General de Recursos Operatius (CGRO) del cos de la policia catalana.

Història[modifica]

Aquesta àrea es va crear el 18 de setembre de 1992.

Introducció del codi NOP[modifica]

El 14 de març de 2013, el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, anuncià que en els dies següents els 495 agents d'aquesta unitat anirien acompanyats d'un codi alfanumèric, el Número Operatiu Policíac (NOP), visible al dors de l'uniforme, diferenciat del número assignat professional: la Targeta d'Identificació Professional (TIP).[1][2] D'aquesta forma es modificaria el decret 217/2008, que obliga que «les peces visibles dels uniformes de la Policia de la Generalitat-Mossos d'Esquadra, que portin posades a la part superior del cos els funcionaris i les funcionàries, han de tenir incorporada, a la part davantera superior dreta, una veta adherent de color blau marí de 2 cm d'ample i 5 cm de llarg, en la qual ha de constar el número d'identitat professional, [la TIP]», perquè puguin coexisteixir legalment els dos codis.[3] La nova numeració facilitarà informació sobre el rang (agent, caporal o comandament) i la ubicació dels agents en una operació concreta (unitat i furgoneta).[3] La mesura tindrà un cost de 7000 euros i també s'estendrà als 903 agents de les ARRO.[3]

Funcions[modifica]

Dotació individual, bàsicament defensiva.[4]
Fusell boler i llançadora per manifestacions violentes;[4] i subfusell (9 mm) per assalts o controls.

Segons l'article 34 del Decret 415/2011 les tasques que ha de desenvolupar aquesta àrea són concretament:[5]

  1. Donar suport a altres unitats policials en el manteniment de l'ordre públic, en tasques preventives dins d'operatius preventius extraordinaris, en calamitats o catàstrofes públiques i, en general, en totes aquelles activitats de seguretat ciutadana que es determini.
  2. Dur a terme la direcció operativa i tàctica de les actuacions en matèria d'ordre públic, d'acord amb els objectius establerts per la unitat policial a la qual presta el suport.
  3. Exercir qualsevol altra funció de naturalesa anàloga que li encomanin.

Les seves unitats s'activen en casos de necessitat com ara una concentració molt important de persones (sobretot si és il·legal per no haver estat comunicada prèviament), realitzant entrades en locals d'oci o edificis ocupats, estats d'alerta per alarma terrorista, etc. Els seus agents tenen l'especialitat d'ordre públic, de nivell 3 i han de mantenir un entrenament constant.

Estructura[modifica]

Té la seva seu física al Complex Central Egara. El comandament directe de l'àrea està en mans d'un cap i d'un sotscap (subordinat a les ordres del primer), els quals acostumen a ser un inspector i un sotsinspector respectivament.

El gruix principal de l'ABM està compost per set Unitats d'Intervenció:[6] cada una amb set furgonetes i uns 49 agents distribuïts en dos grups. En una furgoneta hi van 7 mossos: un caporal, un cap d'equip, un escopeter, tres escuders i un conductor. També disposa d'un Grup d'Intervenció Vertical especialitzat a fer entrades ràpides a través de finestres i terrats en casos de perill. Un Grup de Suport i Formació format per veterans s'encarrega d'ajudar durant les tasques operatives i mantenir els agents d'actualitzats. El 2010 l'àrea té uns tres-cents setanta agents.

Referències[modifica]

  1. «Els antiavalots portaran un número identificador a l'esquena». 324.cat, 14-03-2013. [Consulta: 14 març 2013].
  2. «Interior identificarà els antiavalots dels mossos 'preservant la seguretat dels agents'». Vilaweb.cat, 14-03-2013. [Consulta: 14 març 2013].
  3. 3,0 3,1 3,2 Rodríguez, Jesús. «Espadaler modifica la llei per introduir el codi d'identificació 'NOP' a les unitats d'antiavalots». Setmanaridirecta.info, 14-03-2013. [Consulta: 14 març 2013].
  4. 4,0 4,1 «Maig calent. Barcelona es blinda»; La Vanguardia; p. 18 i 19; 29 d'abril de 2012 [darrera consulta: 23 d'agost de 2012].
  5. Article 34 del DECRET 415/2011, de 13 de desembre, d'estructura de la funció policial de la Direcció General de la Policia.
  6. La setena unitat de la Brigada Mòbil estarà preparada per a la cimera del Banc Central Europeu; ACN; 21 d'abril de 2012 [darrera consulta: 22 d'abril de 2012].

Enllaços externs[modifica]