Àrea de Radiodifusió Europea

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Mapa que mostra la Zona de Radiodifusió Europea en vermell

El Àrea de Radiodifusió Europea està definida per la Unió Internacional de Telecomunicacions com:

L'"Àrea de Radiodifusió Europea" està limitada a l'oest pel límit occidental de la Regió 1, a l'est pel meridià 40° Est respecte al de Greenwich i al sud pel paral·lel 30° Nord que inclou la part nord de Aràbia Saudita i la part dels països que voregen amb el mediterrani dins d'aquests límits. Addicionalment, Armènia, l'Azerbaidjan, Geòrgia i les parts dels territoris de l'Iraq, Jordània, República Àrab Síria, Turquia i Ucraïna, situades fora dels límits a dalt, estan inclosos a l'Àrea de Radiodifusió Europea.[1]

L'Àrea de Radiodifusió Europea inclou territori fora de Europa i exclou territori que és part d'Europa. El Kazakhstan Occidental està parcialment localitzat a Europa, però està fora de l'Àrea de Radiodifusió Europea.

Els límits de l'Àrea de Radiodifusió Europea tenen el seu origen a les regions ateses i unides per cables de telègraf en el segle XIX i principis del xx. L'Àrea de Radiodifusió Europea és part de la definició d'elegibilitat com a membre actiu de la Unió Europea de Radiodifusió i per tant, de la participació al Festival de la Cançó d'Eurovisió.

Llista de països dins de l'Àrea[modifica]

Amb asterisc, Estats parcialment reconeguts.

A més, les següents regions es troben dins de l'Àrea de Radiodifusió Europea, però no són habitualment considerats part de l'àrea perquè no estan reconeguts com a Estat per la majoria dels països. En el seu lloc, els seus drets i deures els exerceix en el seu nom l'Estat del que nominalment en formen part:

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. «ITU-R Radio Regulations (2012)» (en anglès). ITU. Arxivat de l'original el 16 d'agost de 2013. [Consulta: 27 maig 2013].