Àrea protegida

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Les àrees protegides són espais creats per la societat en el seu conjunt, articulant esforços que garanteixin la vida en condicions de benestar, és a dir, la conservació de la biodiversitat així com el manteniment dels processos ecològics necessaris per a la seua preservació i el desenvolupament d'Homo sapiens.

Les àrees protegides contribueixen a la conservació del patrimoni natural i cultural del país i ajuden a reduir les pressions causades per algunes activitats humanes sobre aquests ambients. En elles, l'impacte es redueix a la mínima expressió i, per tant, es transformen en llocs de referència per a apreciar els efectes de la protecció.

Llocs que poden ser àrees protegides[modifica]

  • Parc natural
  • Parc Nacional: àrees on existeixen un o diversos ecosistemes que no es troben significativament alterats per l'explotació i ocupació humana. Aquestes àrees tenen espècies vegetals i animals, llocs geomorfològics o hàbitats que ameriten un especial interès científic, educatiu i recreatiu, o representen paisatges naturals d'una bellesa excepcional.
  • Monument natural: àrees que contenen normalment un o diversos elements naturals específics de notable importància nacional, tals com una formació geològica, un lloc natural únic, espècies o hàbitats o vegetals que podrien estar amenaçats. En aquests llocs la intervenció humana, si és que està permesa, és molt lleu i està baix control estricte.
  • Paisatge protegit: superfície de territori, terrestre o marí, en el qual l'home ha intervingut significativament l'ambient però que, juntament amb la naturalesa, ha produït una zona de caràcter definit, de singular bellesa escènica o amb valor de testimoniatge natural, i que podrà contenir valors ecològics o culturals.
  • Llocs de protecció: aquelles àrees relativament menudes que posseeixen valor crític, a causa que:
  1. Tenen espècies de flora o fauna rellevants.
  2. En elles es compleixen etapes claus del cicle biològic d'algunes espècies.
  3. Són importants per l'ecosistema que integren.
  4. Contenen manifestacions geològiques, geomorfològiques o arqueològiques rellevants.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Àrea protegida