Ángel o demonio

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de sèrie de televisióÁngel o Demonio
GènereFantasia
Espai d'ambientacióPinto
DirectorEduard Cortés
Vicente Peñarrocha
Daniel Cebrián
Gonzalo Lopez-Gallego
ProductorPlural Entertainment
Actors
Aura Garrido
Jaime Olías
Mar Saura
Manu Fullola
Carla Nieto
Jorge Suquet
Carmen Sánchez
Jaime Pujol
Pablo Orteu
Maru Valdivieso
Valeria Vereau
Companyia productoraPlural Entertainment Modifica el valor a Wikidata
PaísEspanya Espanya
Llengua originalCastellà
Canal originalCuatro
Durada dels capítols90 minuts
Primer episodi1 de febrer de 2011
Últim episodi13 de juliol de 2011
Temporades2
Episodis22
Més informació
Web oficialhttp://www.telecinco.es/angelodemonio/
IMDB: tt1728967 Filmaffinity: 674436 Allocine: 7993 TMDB.org: 62501
Facebook: angelodemonioserie Twitter (X): angelodemonio_s Modifica el valor a Wikidata

Ángel o demonio va ser una sèrie de televisió produïda per Plural Entertainment i emesa en Telecinco, encara que prevista al principi per a Cuatro Protagonitzada, entre altres, per Aura Garrido, Jaime Olías, Mar Saura i Valeria Vereau. Després de l'emissió de dues temporades, la sèrie es va acomiadar de l'audiència el dimarts 12 de juliol de 2011, amb un total de 22 capítols. Així, la sèrie fantàstica de Telecinco s'acomiada dels seus seguidors amb una audiència acumulada en les seves dues temporades d'1.804.000 espectadors i 10,8%.

Història[modifica]

La primera temporada d'Ángel o dimonio, va començar a emetre's l'1 de febrer de 2011 a les 22:00 hores.[1]

El 4 de febrer, tres dies després de l'estrena de la sèrie -3.300.000 espectadors i 15,9% d'audiència- de gènere fantàstic de Telecinco, va acordar amb la productora d'Ángel o demonio la producció de dues temporades -cadascuna de 13 capítols-.[2] Més tard va ser escurçada a 9 capítols.

La primera temporada d'Ángel o dimonio, va finalitzar el 10 de maig de 2011 i una setmana després (17 de maig) del seu final, va donar començament la segona a partir de les 22:45 hores. Telecinco va decidir estrenar, sense pausa, els nous lliuraments d'Ángel o Demonio.[3]

El 13 de juliol de 2011, finalitza la segona i última temporada d'Ángel o demonio. En l'últim capítol, titulat «Más allá del fin del tiempo» àngels i dimonis s'enfronten en l'últim combat entre el be i el mal. La sèrie produïda per Plural Entertainment i emesa en Telecinco, s'acomiada de l'audiència amb una mitjana entre temporades d'1.804.000 espectadors i 10,8% de share.

Argument[modifica]

Valeria (Aura Garrido Sánchez|Aura Garrido) és una jove estudiant que, després de matar als seus pares i fugir de casa una nit, descobreix que és un àngel que es troba enmig d'una batalla entre el ben i el mal. Ara, amb l'ajut de l'àngel Nathael (Manu Fullola) i d'un llibre de tapa habitada i pàgines en blanc, haurà d'evitar caure en la temptació del mal i convertir-se en un àngel caigut. La jove no ho tindrà tan fàcil, ja que els dimonis, capitaneados per la immemorial Duna (Carmen Sánchez), intentaran arruïnar la família de la vida de Valeria i de la gent que li importa. Per a això enviaran a Damián (Jaime Olías), un jove àngel caigut amb l'objectiu de seduir-la, però les coses canviaran quan Valeria i Damián s'enamorin.

Repartiment[modifica]

Personatge Actor/Actriu Descripció
Valeria Aura Garrido La protagonista de la història. Veu com els seus poders d'àngel acaben de despertar, havent de protegir als qui la necessitin. Per a això, comptarà amb l'ajut de Nathael i un misteriós llibre morat de pàgines completament blanques, que li ajuda en les seves missions per salvar a les víctimes dels dimonis.
Damián Jaime Olías

Igual que Valeria, va ser marcat, però va acabar escollint el camí del mal. La seva missió és que Valeria acabi sent un àngel caigut, conquistant-la para això, encara que el seu problema és que la vol de debò i se sent dividit entre la seva missió i els seus sentiments cap a Valeria.
Nathael Manu Fullola Un àngel assignat per ajudar, espiar i guiar a Valeria en la seva comesa. Va ser qui li va proporcionar el llibre de tapa porpra. Coneix a Alexia molt bé del passat, ja que també va ser el seu aprenent. Encara que coneix l'autèntica naturalesa de Damian, no vol dir-li-ho a Valeria a fi que aquesta aprengui i ho descobreixi per si sola.
Duna Carmen Sánchez Un dimoni de més de 600 anys, que no obstant això posseeix el físic d'una nena d'uns 9 o 10 anys. És la líder dels dimonis en la història, i tots l'obeeixen. El seu objectiu és que Valeria caigui en la temptació del mal i es converteixi en un caigut. Té molt mal caràcter i s'enfada quan els dimonis que treballen per a ella no compleixen els seus objectius, maltractant-los físicament o amb els seus poders.
Iris Carla Nieto Un dimoni que treballa per a Duna. Té una personalitat molt mórbida i lujuriosa. Sembla ser el dimoni de menor rang sota les ordres de Duna, ja que és el menys poderós, encara que també és la que al principi convenç a Valeria de fer alguna cosa horrible. És picarona i sexy, utilitzant els seus encants per atrapar a les seves víctimes.
Alexia Mar Saura Un dimoni de 400 anys, originalment un àngel. També té tendència a la luxúria, encara que si escau ho fa més per la necessitat que les seves víctimes vagin pel mal camí. Coneix del passat a Nathael, ja que aquest va ser el seu aprenent quan Alexia era un àngel. Tot indica que van tenir una relació amorosa, ja que encara s'acorda d'aquests dies i el seu amor per Nathael li incita a portar-ho al camí del mal. Es creu que té gelosia de Valeria.
Graziel Jorge Suquet Últim serf de Duna. Treballa guanyant-se la confiança de les seves víctimes perquè després desconfiïn dels altres, trencant els seus llaços d'amistat i tornant la gelosia contra ells. Es diverteix amb el sofriment i el dolor que causa.
Miranda Natzaret Aracil L'exxicota de Damián, a qui el dimoni utilitza per posar gelosa a Valeria. És assassinada per un alumne, Teo, quan aquest és posseït per Satanàs i impulsat a matar en Damian. Valeria l'empeny per salvar-lo i la bala la mata a ella.
Rudy Robert Pinter Germà de Valeria, a qui donaven per desaparegut. En realitat estava empresonat a Bangkok per tràfic d'heroïna. Iris paga la fiança per aconseguir el seu alliberament, tractant de seduir-lo a cada moment.

Episodis i audiències[modifica]

Temporada Episodis Estrena Final Audiència mitjana
Espectadors Share
1 Primera 13 1 de febrer de 2011 10 de maig de 2011 2 282 000 12,1%
2 Segona 9 17 de maig de 2011 13 de juliol de 2011 1 325 000 9,5%
Total 22 2011 1 804 000 10,8%

Premis i nominacions (2 & 6)[modifica]

  • Nominació en els Premis Must! a la Millor sèrie nacional
  • Nominació en els Premis Must! a la Millor actriu: Aura Garrido Sánchez|Aura Garrido
  • Premi Must! a la Millor actriu: Carla Nieto
  • Premio Punt Radio La Rioja a la Millor actriu de sèrie de ficció 2011: Mar Saura
  • Nominació en els Premis Magazine Web 2011 a la Millor antagonista femenina de TV: Mar Saura
  • Nominació en els Premis Magazine Web 2011 a la Millor antagonista femenina de TV: Carla Nieto
  • Nominació en els Premis Magazine Web 2011 al Millor antagonista masculí de TV: Jorge Suquet
  • Nominació en els Premis Magazine Web 2011 a la Millor banda sonora de sèrie: Víctor Reyes

Adaptació de guió[modifica]

La sèrie, originalment produïda per a la seva emissió a Espanya, va ser venuda després de concloure la seva etapa en Telecinco al juliol de 2011, a diverses operadores de televisió mundial. La productora espanyola Plural Entertainment, i el grup de comunicació, Mediaset Espanya Comunicació, en una operació tancada en el Mipcom de Cannes a l'octubre de 2011, van posar a la venda els drets d'emissió de les dues temporades d'aquesta ficció doblegades al francès Ange ou Démon a la companyia Groupe TF1, societat propietària de l'emissora de televisió TF1 i Eurosport, el canal esportiu europeu.[4] Posteriorment a aquestes negociacions, els productors van vendre la sèrie a DirecTV, canal difós a través de satèl·lit per als Estats Units i Hispanoamèrica.[5]

A l'abril de 2013, diversos portals de comunicació d'Espanya, van informar als seus lectors que Telecinco havia venut els drets d'emissió de la ficció per a la seva adaptació en la televisió russa CTC i en territoris de l'antiga Unió Soviètica.[6][7] No obstant això, la producció de Ángel o Demonio va gestionar la seva adaptació per l'empresa Amedia el rodatge de la qual va començar al desembre de 2012, sota el nom Ангел или Демон, i la seva data de llançament va ser anunciada per a la primavera de 2013.

L'adaptació de guió de Ángel o demonio amb emissió en altres països, pot trobar-se adaptades en la seva llengua oficial de parla no espanyola a Rússia, Armènia, l'Azerbaidjan, Belarús, Estònia, Geòrgia, el Kazakhstan, Kirguizstan, Letònia, Lituània, Moldàvia, Tadjikistan, Turkmenistan, Ucraïna i l'Uzbekistan.

Referències[modifica]

  1. Redacció (31 de gener de 2011). FormulaTV, ed. «Telecinco programa 'Ángel o dimonio' en la noche del Martes». Consultat el 4 d'abril de 2013.
  2. Redacció (4 de febrer de 2011). FormulaTV, ed. «La serie 'Ángel o dimonio' tindrá una segunda temporada». Consultat el 4 d'abril de 2013.
  3. «Telecinco estrena sin pausa la segunda temporada de 'Ángel o Demonio'». 14 de maig de 2011. Consultat el 4 d'abril de 2013.
  4. Redacció (20 d'octubre de 2011). FormulaTV, ed. «Telecinco vende la serie 'Ángel o demonio' al grupo francés TF1». Consultat el 4 d'abril de 2013.
  5. Ecoteuve (ed.). «La serie de Mediaset 'Ángel o Demonio' llega a Rússia». L'economista. Consultat el 4 d'abril de 2013.
  6. Vertele (ed.). «'Ángel o dimonio' también hablará ruso». Consultat el 4 d'abril de 2013.
  7. Vaya tele!, ed. (4 d'abril de 2013). «Así es la versión rusa de 'Ángel o Demonio'».

Enllaços externs[modifica]