Èntasi

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search

L' èntasi és la zona de la columna grega la secció de la qual té gran diàmetre, ja sigui dòrica, jònica o coríntia. La finalitat de l'èntasi és aconseguir una millor sensació estètica i visual, ja que confereix més harmonia al fust i dóna la impressió de major esveltesa a les columnes.

El fust de les columnes gregues no es dissenyava amb secció constant, aquesta augmentava des del capitell a l'èntasi, tornant a disminuir fins a la base. Per tant, la columna és més ampla en una zona situada a la meitat inferior. L'èntasi delimita dues parts en el fust, una inferior que es denomina imóscapo , i la superior anomenada sumóscapo .

La recerca de la bellesa ideal en el món grec, els havia portat a l'intent de corregir efectes òptics que es produïen en contemplar els temples a la vostra proximitat, o des de la llunyania (per exemple des del mar), ja que per a l'observador, com menor és la distància, percep les columnes i les línies verticals desvirtuades, ja que no es veuen ni rectes ni paral·leles. L'èntasi «corregeix» favorablement aquesta sensació.[1]

Referències[modifica]

  1. Diccionario de Arte I (en castellà). Barcelona: Biblioteca de Consulta Larousse. Spes Editorial SL (RBA), 2003, p.199. ISBN 84-8332-390-7 [Consulta: 30 novembre 2014].