Èntasi

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

L' èntasi és la convexitat lleugera del primer terç del fust d'una columna d'estil dòric que dissimula l'efecte visual de concavitat que produiria el fust si fos recte.[1] La seva finalitat és aconseguir una millor sensació estètica i visual, ja que confereix més harmonia al fust i dona la impressió de major esveltesa a les columnes.

El fust de les columnes gregues no es dissenyava amb secció constant, aquesta augmentava des del capitell a l'èntasi, tornant a disminuir fins a la base. Per tant, la columna és més ampla en una zona situada a la meitat inferior. L'èntasi delimita dues parts en el fust, una inferior que es denomina imóscapo , i la superior anomenada sumóscapo .

La recerca de la bellesa ideal en el món grec, els havia portat a l'intent de corregir efectes òptics que es produïen en contemplar els temples a la vostra proximitat, o des de la llunyania (per exemple des del mar), ja que per a l'observador, com menor és la distància, percep les columnes i les línies verticals desvirtuades, ja que no es veuen ni rectes ni paral·leles. L'èntasi «corregeix» favorablement aquesta sensació.[2]

Referències[modifica]

  1. Salvà i Lara, Jaume. Diccionari d'història de l'art : arquitectura, escultura i pintura (en llengua catalana). Primera edició. Palma: Llibres Pedrafort, Abril de 2018, p. 196. ISBN 9781520281971. 
  2. Diccionario de Arte I (en castellà). Barcelona: Biblioteca de Consulta Larousse. Spes Editorial SL (RBA), 2003, p.199. ISBN 84-8332-390-7 [Consulta: 30 novembre 2014].