Índex borsari

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca

Un índex borsari és un indicador de l'evolució d'un mercat de valors, en funció de la mitjana de les cotitzacions dels títols més representatius de la borsa. També s'utilitza com una mesura del rendiment que aquest conjunt d'actius ha presentat durant un període de temps determinat.

En aquest sentit, és possible utilitzar els índexs com a mesura de l'economia, ja que, quan aquests pugen, reflecteixen creixement i optimisme, però quan baixen, indiquen pessimisme i decreixement. Per aquest motiu, els índexs borsaris solen utilitzar-se per anticipar les expansions o les crisis econòmiques dels diferents països.

Aquest any 2016 tenim un clar exemple. A la Xina van baixar els índexs borsaris i al cap d'uns dies es va declarar que la Xina entra en una crisi. No és tot directament causat per la borsa però si que té un pes força important en l'economia d'un país.

Generalment, les accions que componen l'índex tenen característiques comunes com ara: tenir nivells de liquiditat similars, tenir una capitalització borsària similar o pertànyer a una mateixa indústria.

Els índexs sectorials agrupen les empreses cotitzades del mateix sector econòmic. Això té diverses utilitats:

  • Permet la comparació de l'evolució d'una empresa pel que fa al seu sector.
  • És possible comparar l'evolució de diferents sectors, o comparar aquests amb l'economia en general.
  • Es pot comparar l'evolució d'un sector econòmic en un país determinat, amb l'evolució d'aquest mateix sector en un altre país diferent.