Òxid d'argent(I)

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de compost químicÒxid d'argent(I)
Silver(I)-oxide-sample.jpg
Substància químicacompost químic
Massa molecular231,805 u
Estructura química
Fórmula químicaAg₂O
SMILES canònic
Identificador InChIModel 3D
NFPA 704.svg
0
2
1
 
Modifica les dades a Wikidata

L'òxid d'argent(I) és un compost químic iònic constituït per cations argent(1+), , i anions òxid, , de fórmula . És un sòlid de color marró fosc o negre que s'utilitza per en síntesi orgànica com a catalitzador i oxidant i com càtode en piles de botó.

Preparació[modifica]

L'òxid d'argent(I) es pot preparar fàcilment combinant solucions aquoses de nitrat d'argent, i hidròxid d'algun metall alcalí:

Propietats[modifica]

L'òxid d'argent(I) és poc soluble en aigua, només 0,2 mmol/L a 25 °C. La dissolució té caràcter bàsic degut a la presència de l'hidròxid d'argent, , que és una base forta, i absorbeix diòxid de carboni de l'aire donant carbonat d'argent, . Si s'escalfa fins a 160 °C a pressió atmosfèrica es descompon completament en els seus elements:[1]

Aplicacions[modifica]

WilliamsonEtherSynth.svg

L' s'empra en química orgànica com oxidant d'aldehids a àcid carboxílics.[2] També s'empra com a catalitzador en alguna reacció com la síntesi de Williamson d'èters.

Bateries de botó d'òxid d'argent(I)/zinc

S'empra en les bateries d'òxid d'argent(I)-zinc de botó simbolitzades amb la lletra "S". L'òxid d'argent(I) s'empra com a elèctrode positiu (càtode) i el zinc com elèctrode negatiu (ànode). L'electròlit és hidròxid de sodi o hidròxid de potassi. En el càtode es produeix la reducció de l' a argents metàl·lic, ; mentre que el zinc, , s'oxida a zinc(2+), . El voltatge nominal és d'1,55 V.[3] La reacció redox que té lloc és:

L'òxid d'argent(I) també té propietats antimicrobianes degut a la reactivitat dels cations argent(1+) amb una àmplia varietat de grups funcionals donadors d'electrons que abunden en les macromolècules dels microbis, els quals en reaccionar amb l'argent(1+) queden desactivats. El fet que hi hagi bacteris que s'han fet resistents als antibiòtics han fet recuperar l'òxid d'argent(I), altres sals d'argent i l'argent metàl·lics com a antimicrobians.[4]

Referències[modifica]