Černýita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralČernýita

Modifica el valor a Wikidata
Fórmula químicaCu₂(Cd,Zn,Fe)SnS₄
EpònimPetr Černý Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusmina Tanco Modifica el valor a Wikidata
Classificació
Categoriasulfurs
Nickel-Strunz 10a ed.2.CB.15a Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 9a ed.2.CB.15a Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.II/C.06 Modifica el valor a Wikidata
Dana2.9.2.2
Heys6.1.13
Propietats
Sistema cristal·lítetragonal
Estructura cristal·linaa = 5,487Å; c = 10,828Å;
Grup puntual4 2m - escalenoedral
Grup espacialgrup espacial I-42m Modifica el valor a Wikidata
Colorgris acer
Duresa4
Lluïssormetàl·lica
Color de la ratllanegre
Diafanitatopaca
Densitat4,76 g/cm³ (calculada)
Propietats òptiquesanisotròpica
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA1976-057
SímbolČný Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La černýita és un mineral de la classe dels sulfurs, que pertany al grup de l'estannita. Rep el nom en honor del doctor Petr Černý (1934 - 7 d'abril de 2018), professor de geologia a la Universitat de Manitoba, al Canadà, i expert en la mineralogia de les pegmatites. Va descobrir el mineral a la Mina de Tanco (Canadà).

Característiques[modifica]

La černýita és una sulfosal de fórmula química Cu₂(Cd,Zn,Fe)SnS₄. Es tracta d'una espècie aprovada per l'Associació Mineralògica Internacional, i publicada per primera vegada el 1978. Cristal·litza en el sistema tetragonal. La seva duresa a l'escala de Mohs és 4.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la černýita pertany a «02.CB - Sulfurs metàl·lics, M:S = 1:1 (i similars), amb Zn, Fe, Cu, Ag, etc.» juntament amb els següents minerals: coloradoïta, hawleyita, metacinabri, polhemusita, sakuraiïta, esfalerita, stil·leïta, tiemannita, rudashevskyita, calcopirita, eskebornita, gal·lita, haycockita, lenaïta, mooihoekita, putoranita, roquesita, talnakhita, laforêtita, ferrokesterita, hocartita, idaïta, kesterita, kuramita, mohita, pirquitasita, estannita, estannoidita, velikita, chatkalita, mawsonita, colusita, germanita, germanocolusita, nekrasovita, estibiocolusita, ovamboïta, maikainita, hemusita, kiddcreekita, polkovicita, renierita, vinciennita, morozeviczita, catamarcaïta, lautita, cadmoselita, greenockita, wurtzita, rambergita, buseckita, cubanita, isocubanita, picotpaulita, raguinita, argentopirita, sternbergita, sulvanita, vulcanita, empressita i muthmannita.

Formació i jaciments[modifica]

Aquesta espècie va ser descrita a partir de mostres obtingudes en dos indrets: la mina Tanco, situada al llac Bernic, a Manitoba (Canadà), i la mina Hugo, a la localitat de Keystone, dins el comtat de Pennington (Dakota del Sud, Estats Units). També ha estat descrita a Alemanya, Noruega, Polònia, Espanya i Suïssa.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Černýita
  1. «Černýite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 9 desembre 2019].