Маn-Pupu-nior

 

Infotaula de geografia físicaМаn-Pupu-nior
Vista aèria
Vista nocturna
Vista hivernal
Imatge
TipusFormació rocosa i àrea protegida de Rússia Modifica el valor a Wikidata
Localitzat en l'àrea protegidareserva natural del Petxora i l'Ílitx Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaRepública de Komi (Rússia) Modifica el valor a Wikidata
Map
 62° 15′ 28″ N, 59° 17′ 53″ E / 62.2579°N,59.298°E / 62.2579; 59.298
SerraladaUrals Modifica el valor a Wikidata

Маn-Pupu-nior (en mansi: Мань-Пупыг-Нёр [manʲ.pupiɣ noːr], literalment 'la petita muntanya dels déus'; en komi: Болвано-Из [bolvano iz], literalment 'la pedra ídol') és un conjunt de set pilars de pedra situat a l'oest de les muntanyes Urals al districte de Troitsko-Petxorsk de la República Komi. Són al territori de la reserva del Petxora i l'Ílitx, a la muntanya de Man-Pupu-nior, entre els rius Ílitx i Petxora.[1] També es coneix com les formacions rocoses dels Set Homes Forts i els pols de la República de Komi.[1] Considerades com una de les set meravelles de Rússia, aquestes formacions rocoses són una atracció popular a la Federació Russa, encara que relativament verge per al turisme.[2]

Descripció[modifica]

L'alçada de les roques oscil·la entre els 30 i els 42 metres. Fa uns 200 milions d'anys, al lloc on estan situats els pilars de pedra hi havia unes muntanyes altes. La pluja, la neu, el vent, les gelades i la calor van erosionar progressivament les muntanyes.[3] Els esquists sòlids de sericita - quarsita, dels quals es componen les restes, es van erosionar menys i sobreviuen avui dia. Les roques toves van ser destruïdes per la intempèrie i transportades per l'aigua i el vent cap a les depressions.

Un dels monòlits, de 34 metres d'alçada, està una mica separat dels altres. S'assembla a una ampolla invertida. Els altres sis són a la vora del penya-segat. Es diu que els pilars s'assemblen a les figures d'un home enorme o al cap d'un cavall o un moltó. Hi ha nombroses llegendes associades a Man-Pupu-nior.[4][5] Les formacions van ser considerades sagrades per la gent local del mansis i pujar-hi es considerava un pecat.[6]

Fauna[modifica]

Als voltants de l'altiplà s'hi poden trobar llangardaixos vivípars, esquirols, martes, gibelines, llúdrigues, erminis, visons americans, ossos bruns, goluts i guineus.

Turisme[modifica]

Segell rus que representa les formacions rocoses de Маn-Pupu-nior

S'hi pot accedir per carretera des de la República de Komi, fent senderisme o esquiant pel pas de Diàtlov des de la regió de Sverdlovsk, o amb helicòpter.

Fins al 2004 es va permetre una ruta amb cotxe des de la regió de Sverdlovsk, amb una visita al coll de Diàtlov, la muntanya Otortén i la font del riu Petxora. Va ser prohibit oficialment ja que travessava dues àrees protegides: la reserva del Petxora i l'Ílitx i la reserva d'Ívdel.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Маn-Pupu-nior
  1. 1,0 1,1 «The Manpupuner Rock Formations – Russia’s Seven Strong Men». [Consulta: 19 agost 2022].
  2. «Seven Wonders of Russia: full list with photos and description» (en rus). [Consulta: 19 agost 2022].
  3. picofino. «Man-Pupu-Nyor, la montaña de los ídolos» (en castellà), 06-03-2015. [Consulta: 19 agost 2022].
  4. «Las columnas Manpupuner - Mistérica» (en castellà). [Consulta: 19 agost 2022].
  5. Легенды о столбах выветривания
  6. А. Кеммерих «Северный Урал» Глава IV. В край пещер и каменных идолов