Bet

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: )
Infotaula de grafemaBet
Part dealfabet paixtu Modifica el valor a Wikidata
 < àlef Modifica el valor a Wikidata   guímel Modifica el valor a Wikidata

La bet, beth, beh o vet és la segona lletra de molts abjads (alfabets) semítics, incloent bēt 𐤁 en fenici, bēṯ ܒ en siríac, bet ב en hebreu, ba ب en àrab i bet በ en amhàric.

La bet està present en Unicode com a U+05D1 ב hebrew letter bet.

En fonètica la bet representa el so /b/. En hebreu israelià parlat, siríac i fenici al principi del mot es pronuncia com a /b/, en canvi al mig o final del mot es pronuncia com a /β/.

No veieu bé alguns caràcters?

Origen[modifica]

El nom d'aquesta lletra vol dir ‘casa’ en diverses llengües semítiques (en àrab bayt; en accadi bītu, bētu; en hebreu: bayiṯ; en fenici bt; etc.; en darrer terme derivat del protosemític *bayt-). La lletra fenícia 𐤁 (bēt) deriva d'un dels jeroglífics egipcis que representa una casa[1] i va donar lloc a la beta grega (Β), B llatina i В i Б ciríl·lica.

egipci protosinaític fenici
𓉐 𐤁

Alfabet àrab[modifica]

La bā en la seva forma aïllada

En alfabet àrab aquesta lletra es diu ba (àrab: باء, bāʾ, ['baːʔ]). És la segona lletra de l'alfabet àrab (també segona i amb valor de 2 en l'ordre abjadí). És una lletra lunar. Prové, per via dels alfabets nabateu i arameu,[2] de la lletra fenícia bēt.

fenici arameu siríac nabateu àrab
𐤁 𐡁 ܒ ب

Representa el so consonàntic /b/.

En la notació matemàtica moderna, té la mateixa utilitat que la a Occident.

Aïllada Final Medial Inicial
ب ــب ـبـ بـ

La ba es lliga a la següent lletra de la paraula. També amb la precedent, sempre que aquesta no sigui àlif, dal, dhal, ra, zay o waw, que mai no es lliguen a la lletra posterior.

Representació, transcripció i transliteració[modifica]

Viquipèdia proposa de transcriure i transliterar la ba amb la lletra "b".

Al SATTS i l'alfabet de xat àrab, proposa la lletra "b" per transcriure i transliterar la ba.

A la representació Unicode, ba ocupa el punt U+0628 amb el nom ARABIC LETTER BEH.[3]

A la codificació ISO 8859-6, el punt 0xc8.[4]

Com a entitat HTML, es codifica com a &#1576;

Variants[modifica]

Els alfabets persa (i per herència a l'alfabet àrab belarús), urdú i shahmukhi (punjabi) usen una variant de la ba amb tres punts en comptes d'un per a representar el so /p/: پ. El xiao'erjing la va agafar del persa per a representar diversos sons, segons la llengua que s'hi transcribís.

En haussa i sindhi es fa servir una ba amb un punt addicional per a representar el so implosiu /ɓ/: . El sindhi també té una variant de la ba amb quatre punts, ڀ, per al so aspirat /bʰ/.

Alfabet hebreu[modifica]

En hebreu s'escriu com a ב, nom complet en hebreu és בֵּית i transcrit com Bet.

Variants
Quadrada Manuscrita Raixí
ב Bet Raixí

La lletra ב o bet és la segona lletra de l'alfabet hebreu. També pren el valor numèric de dos. Prové, per via de l'alfabet arameu de la lletra fenícia bēt. És la primera lletra de la Torà.

Aquesta lletra representa dos fonemes diferents: quan la bet es troba al principi del mot, es pronuncia com a /b/ (bet); en canvi quan aquesta lletra està al mig o final del mot, es pronuncia com a /v/ (vet). Els dos es distingeixen per un punt (anomenat dagueix), que es posa al centre de la lletra per so /b/ i per so /v/ no es posa.

Variacions en forma/pronunciació[modifica]

Nom Símbol AFI Transliteració Exemple
Vet ב /v/ v votar (en els dialectes occidentals del català)
Bet בּ /b/ b basc

Bet amb el dagueix[modifica]

Quan la bet té un "punt" en el seu centre, conegut com a dagueix, aquesta lletra representa el so /b/. Hi ha diverses regles de la gramàtica hebrea que estipulen quan i per què es fa servir un dagueix.

Bet sense el dagueix (Vet)[modifica]

Quan aquesta lletra apareix com a ב sense el dagueix ("punt") en el centre llavors representa la fricativa labiodental sonora: /v/.

Simbolisme[modifica]

Simbolitza benedicció, creació, dualitat i pluralitat. Representa el concepte de dualitat i diversitat en la Creació. Bet també significa casa i al·ludeix a la santedat a la terra. En el seu quadrant superior esquerre bet apunta cap al cel en reconeixement de Déu en la Creació. La base de la bet apunta cap a l'àlef. Bet fou escollida per a les benediccions en matèria terrenal, àlef implica anatema (arur). Bet significa el poder de diferenciació i deducció. Aquests són els traços intel·lectuals que donen origen a Binà: Entesa. Bet és també llar, sentit de pertinença, bet denota dona i feminitat, discreció i intimitat, privacitat. L'hospitalitat és un dels trets més importants de bet.

La Torà comença amb una bet (Bereixit); per això conclou el cabalista que ja en la lletra bet la totalitat està "continguda". La bet simbolitza la "casa del món", cap a la dreta tancada amaga així allò que és previ, deixa però el que ve (a l'esquerra) lliure. La bet està construïda per les lletres dàlet en la seva posició normal i la vav col·locada horitzontalment amb el seu cap a la dreta. En aquesta posició la vav forma la part inferior de la bet.[5]

Alfabet siríac[modifica]

Madnḫaya Serṭo Esṭrangela Unicode
ܒ
Bet Bet Bet Bēṯ

En alfabet siríac, la segona lletra és ܒ (en siríac clàssic: ܒܝܼܬ - bēṯ). Quan la bet està unida al començament d'una paraula, representa la preposició 'a, amb, de'. El valor numèric de la bēṯ és 2. Prové, per via de l'alfabet arameu de la lletra fenícia bēt.

Fonètica[modifica]

Al principi del mot Al final o al mig del mot
B β

És una de les sis lletres que representen dos sons associats (les altres lletres són Guímel, Dàlet, Kaf, Pe i Taw. Quan la bēṯ està al principi del mot, o quan està al mig del mot però després d'una consonant, es pronuncia com a /b/. En canvi quan està al mig o al final del mot, o va després d'una vocal es pronuncia com a /β/.[6]

Alfabet amhàric[modifica]

En alfabet amhàric aquesta lletra es diu ቤት (bet). És la novena lletra de l'alfabet amhàric. Prové, per via de l'alfabet sud-aràbic del jeroglífic egipci O1.

O1 Beh Bet
𓉐 𐩨

Representa el so /b/.

Ús[modifica]

L'alfabet amhàric és una abugida on cada símbol correspon a una combinació vocal + consonant, és a dir, hi ha un símbol bàsic al qual s'afegeixen símbols per marcar la vocal. Les modificacions de la lletra በ (bet) són les següents:


[bə]
bu bi ba be
[bɨ], ∅
bo bʷa

Jeroglífic egipci[modifica]

"Bet"
en jeroglífic
D58
Valor fonètic:
b

Quan aquest jeroglífic és un fonograma es pronuncia com a /b/. En canvi quan és un ideograma, representa lloc i situació (Gardiner D58).

En altres alfabets[modifica]

Arameu Siríac Samarità Ugarític Fenici
𐡁 ܒ 𐎁 𐤁
Sud-aràbic Amhàric Àrab Hebreu
𐩨 ب ב

Vegeu també[modifica]

Fonts Unicode[modifica]

  • Per poder veure els caràcters sud-aràbics pot ser necessari instal·lar les fonts unicode.
  • Per poder veure els caràcters amhàrics pot ser necessari instal·lar les fonts unicode.
  • Per poder veure els caràcters ugarítics pot ser necessari instal·lar les fonts unicode Arxivat 2016-03-03 a Wayback Machine..
  • Per poder veure els caràcters fenicis pot ser necessari instal·lar les fonts unicode.
  • Per poder veure els caràcters arameus pot ser necessari instal·lar les fonts unicode.
  • Per poder veure els jeroglífics egipcis pot ser necessari instal·lar les fonts unicode

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Bet
  1. Oldest alphabet found in Egypt
  2. (castellà) Genealogia dels alfabets al web de la Promotora Española de Lingüística
  3. (anglès)PDFTaula Unicode de l'àrab.
  4. (anglès)PDFL'estàndard en PDF o paper (de pagament)
  5. «Alfabet Hebreu».
  6. Акопян, Арман. Классический сирийский язык. Moscou: АСТ-Пресс, 2010, p. 15-16.