12 (pel·lícula)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lícula12
Fitxa
DireccióNikita Mikhalkov Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióNikita Mikhalkov i Leonid Veresxaguin Modifica el valor a Wikidata
GuióNikita Mikhalkov, Vladímir Moisséienko i Aleksandr Novototski-Vlàssov Modifica el valor a Wikidata
MúsicaEduard Artémiev Modifica el valor a Wikidata
FotografiaVladislav Opeliants Modifica el valor a Wikidata
MuntatgeEnzo Meniconi Modifica el valor a Wikidata
ProductoraTriTe Modifica el valor a Wikidata
Distribuïdor01 Distribution Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenRússia Modifica el valor a Wikidata
Estrena7 setembre 2007 Modifica el valor a Wikidata
Durada153 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalrus
txetxè Modifica el valor a Wikidata
RodatgeMoscou Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Format2.35:1 Modifica el valor a Wikidata
Pressupost2.500.000 $ Modifica el valor a Wikidata
Recaptació7.537.453 $ Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Basat enTwelve Angry Men Modifica el valor a Wikidata
Gènerecinema de ficció criminal, cinema judicial, drama, cinema de detectius i thriller Modifica el valor a Wikidata
Temaculpabilitat, veredicte condemnatori, natura humana, justícia, biaix, presa de decisions, membre del jurat, investigació criminal i equitat Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióRússia Modifica el valor a Wikidata
Premis i nominacions
Nominacions
Premis

IMDB: tt0488478 Filmaffinity: 463629 Allocine: 122733 Rottentomatoes: m/twelve Letterboxd: 12 Mojo: 12 Allmovie: v421329 TCM: 681677 Metacritic: movie/12 TMDB.org: 20714 Modifica el valor a Wikidata

12 és un remake rus del llargmetratge Dotze homes sense pietat de Sidney Lumet, dirigit per Nikita Mikhalkov. La història, originalment ambientada als Estats Units, fou actualitzada i traslladada en el context del conflicte de Txetxènia. 12 va ser nominada a l'Oscar a la millor pel·lícula en llengua estrangera de 2008.

Sinopsi[modifica]

La pel·lícula comença després del registre d'una prova en un judici criminal a Moscou contra un jove txetxè acusat d'haver assassinat el seu padrastre rus, un oficial de l'exèrcit rus.

Els dotze membres del jurat estan tancats al gimnàs de l'escola mentre prenen la seva decisió, que ha de ser un veredicte de culpabilitat unànime. Encara que tots dotze assumeixen la culpabilitat de l'acusat, un d'ells s'oposa a una decisió ràpida.

La discussió sobre el judici es veu interrompuda repetidament per flashbacks de la vida de l'acusat, que deixen palesa una joventut eclipsada pel conflicte bèl·lic a Txetxènia. A mesura que avança la pel·lícula, més i més membres del jurat es convèncen de la innocència de l'acusat. Quan només queda un membre en contra de l'absolució, aquest últim es revela com un antic oficial; també ell està convençut de la innocència de l'acusat, però considera que és millor una sentència condemnatòria, ja que si no els autèntics autors de l'assassinat acabaran també per assassinar-lo. Malgrat la seva opinió, acaba deixant-se convèncer per la resta dels membres.

Després de l'absolució, l'antic oficial promet al jove que perseguirà els autèntics culpables.

Repartiment[modifica]

Premis[modifica]

La pel·lícula fou presentada al Festival Internacional de Cinema de Venècia de 2007, en la qual Mikhalkov va ser homenatjat per la trajectòria cinematogràfica. En la justificació del premi, la pel·lícula va ser catalodaga d'una "nova evidència del domini de Mikhalkov de l'exploració cinematogràfica i la revelació de la complexitat de l'existència".[1] La pel·lícula va ser nominada a la millor pel·lícula en llengua estrangera dels Premis Oscar de 2008, però va marxar amb les mans buides. El 2007, la pel·lícula va guanyar dos premis de cinema rus Nika, per la millor partitura, a Eduard Artemiev, i pel millor actor protagonista masculí, a Serguei Garmax.

Bibliografia[modifica]

  • Reginald Rose: Dotze homes sense pietat (títol original: Twelve Angry Men). Dramatitzat per al teatre alemany per Horst Budjuhn. Reclam, Stuttgart 1996, 104 pàgines, ISBN 3-15-007821-0
  • Reginald Rose: Twelve Angry Men. A Play in Three Acts. Versió escènica de Sherman L. Sergel; adaptació del programa de televisió del mateix nom presentat inicialment a Studio One, CBS-TV. Pub Dramàtic. Co., Chicago 1955 (edició en anglès)

Referències[modifica]

  1. «La Biennale di Venezia». labiennale.org. Arxivat de l'original el 2008-04-17. [Consulta: 20 juny 2010].