132a Brigada Mixta (Exèrcit Popular de la República)

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula unitat militar132 Brigada Mixta
Tipus Brigada Mixta
Data de lleva 11 de juny del 1937
Dissolució març del 1939
País Espanya
Branca Bandera Exèrcit Popular de la República
* 30a Divisió
Arma Mixta (Infanteria i Cavalleria)
Estructura 4 Batallons
* 1r Estat Català (4 companyies)
* 2n Estat Català (4 companyies)
* 3r PSUC (4 companyies)
*4t regular (4 companyies)
Comandants
Comandant Aurelio Soria
Antoni Blàvia i Esquirol
Oficials destacats Comissari polític Josep Fusimaña Fábregas
Comissari polític Raimon Farré i Gassó
Guerres i batalles
Guerra Civil espanyola
* Front d'Aragó
Modifica les dades a Wikidata

La 132 Brigada Mixta fou una unitat militar de l'Exèrcit Popular de la República que lluità en la guerra civil espanyola. Fou alçada l'11 de juny de 1937 a partir de la Columna Macià-Companys i orgànicament depenia de la 30a Divisió de l'Exèrcit Popular de la República, englobada en el XII Cos de l'Exèrcit de la República.

Composició[modifica]

Era formada per 4 batallons: 2 d'Estat Català, 1 del PSUC i 1 organitzat a partir del primer regiment militar organitzat a Lleida. Cadascun se subdividia a la vegada en 4 companyies. Molts dels seus components ja havien format part de la Columna Volant Catalana, que havien format milicians que havien participat en l'Desembarcament de Mallorca per part de la columna d'Alberto Bayo i pertanyents a Estat Català, PSUC i la CNT (proscrita a partir del 1937).

Comandament[modifica]

Fou comandada pel major Aurelio Soria, i més tard per Antoni Blàvia i Esquirol. Els comissaris polítics foren Josep Fusimaña Fábregas i Raimon Farré i Gassó, ambdós del PSUC.

Situació al front[modifica]

Immediatament després de la seva formació fou enviada a Terol (front d'Aragó), on tingueren una participació destacada als sectors de Cervera del Rincón, Armillas, Utrillas i Pancrudo. El 5 de febrer de 1938 defensaren aferrissadament les posicions de l'ofensiva franquista a Utrillas i Montalbà, i durant l'ofensiva de les tropes franquistes a San Martín del Río i Viver del Río, el 9 de març de 1938 aguantaren la posició cinc dies i foren condecorats amb el distintiu de l'Infant de Combat pel Ministeri de Defensa.

El 14 de març rellevaren la posició de la 780 Divisió a Palomar del Arroyo, i protagonitzaren una heroica resistència a Alcolea del Pinar.

El 23 d'abril substituïren la 117a Brigada Mixta a Molinos (Terol), on foren atacats amb artilleria i aviació pels nacionals, i es replegaren a Anglesola i Vilafranca. El maig es replegaren a la carretera Albocàsser-Castelló i es van fer forts a la Mola d'Ares.

Quan el juny de 1938 va caure Castelló es replegaren a Alcalà de Xivert i l'agost a Xiva de Morella.

Fi de la guerra i empresonament[modifica]

El març de 1939 foren enviats cap al port d'Alacant per tal de ser evacuats, però els vaixells no hi arribaren i acabaren presoners. Molts d'ells foren enviats al Camp d'Albatera, d'on alguns en pogueren sortir amb avals de persones addictes a Franco. Els comandaments que no aconseguiren fugir cap a l'exili foren executats pels franquistes.

Referències[modifica]

  • Jordi Finestres, Josep Lladós i Mario Reyes. 132 Brigada Mixta. Memòries d'una brigada. Catalans al front publicat a la revista El Temps el 17 de març de 1997.

Bibliografia[modifica]

  • Engel, Carlos. Historia de las brigadas mixtas del Ejército Popular de la República (en castellà). Almena Ediciones, 1999. ISBN 8492264470.