3 de 7

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: 3de7)
Infotaula de construcció castellera3 de 7
Nomenclatura3de7, 3d7, 3/7
Estructura simpleTres
PisosSet
TècnicaNormal
CategoriaGamma bàsica de set
Punts descarregat (2024)290
Punts carregat (2024)250
Variants3 de 7 amb l'agulla
3 de 7 aixecat per sota
5 de 7
9 de 7
3 de 7 dels Castellers de Sant Cugat

El 3 de 7 és un castell de 7 pisos d'alçada i 3 persones per pis en el seu tronc, excepte els tres pisos superiors que són formats, com en la majoria de castells, per una parella de dosos, un aixecador i l'enxaneta.[1]

Un dels dosos es col·loca dret sobre les espatlles del quart, culminant el pilar sovint anomenat rengla, mentre que l'altre dos es col·loca de cames obertes sobre l'espatlla dreta d'un quart (el de la dreta de la rengla) i l'espatlla esquerra de l'altre quart (el de l'esquerra de la rengla). Així, cadascun dels pilars es distingeix amb el nom de rengla, dreta (o plena) i esquerra (o buida).[1]

És un castell assolit per moltes colles, possiblement és el castell que obre camí per passar de ser colla de 6 a colla de 7, aquella colla que fa construccions de set pisos, tant per ser el segon més fàcil de tots els castells de 7 i el que menys gent de tronc i pinya requereix.

Variants[modifica]

Amb l'agulla[modifica]

El 3 de 7 amb l'agulla, també anomenat 3 de 7 amb el pilar al mig, és un castell de 7 pisos d'alçada i 3 castellers per pis, que en descarregar-se deixa al descobert un pilar de 5. L'estructura d'aquest castell és més oberta que la d'un 3 de 7 normal per tal que el pilar tingui espai a l'interior del castell. Una vegada l'enxaneta fa l'aleta a l'estructura del 3 i comença a baixar del castell, l'acotxador o la mateixa enxaneta indiferentment entra al pilar com a enxaneta i el corona. Com la resta de castells amb l'agulla, només es considera carregat quan el pilar complet resta sobre la pinya, és a dir, quan l'estructura del 3 s'ha desmuntat.

Aixecat per sota[modifica]

Cinc[modifica]

El 5 de 7 és un castell d'estructura composta de 7 pisos d'alçada i 5 persones per pis.

Nou[modifica]

Galeria d'imatges[modifica]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Brotons, Xavier. Castells i castellers : guia completa del món casteller. Barcelona: Lynx, 1995, p. 164-167. ISBN 9788487334177. 

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: 3 de 7