47a Brigada Mixta (Exèrcit Popular de la República)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula unitat militar47a Brigada Mixta
Data de llevadesembre de 1936
Dissoluciómarç de 1939
País Segona República Espanyola
Branca Exèrcit Popular de la República
Comandants
Oficials destacatsSantiago Ropero Muñoz

La 47a Brigada Mixta va ser una unitat de l'Exèrcit Popular de la República que va participar en la guerra civil espanyola. Durant la major de la contesa va estar desplegada en el front del Tajo, sense intervenir en accions de rellevància.

Historial[modifica]

La unitat va ser creada a la fi de 1936, al front de Madrid, sobre la base d'elements procedents de la columna «Fernández Navarro». Una vegada finalitzada la seva instrucció la 47a BM va ser assignada a la 9a Divisió del III Cos d'Exèrcit en el sector Tajo-Jarama. Al començament del mes de maig va participar en l'atac republicà sobre el cap de pont de Toledo. Amb posterioritat va quedar agregada a la 36a Divisió del VI Cos d'Exèrcit.[1][2] Durant la resta de la contesa no va prendre part en accions militars.

Al març de 1939 el comandant de la brigada, el major de milícies Bernabé García Navarro, va ser destituït per les forces casadistas, ja que es va mantenir lleial al govern Negrín; seria substituït pel major de milícies Telesforo Aguado Ronc. Tanmateix, a la fi d'aquell mes la unitat es va autodissoldre coincidint amb el final de la guerra.

Comandaments[modifica]

Comandants
Comissaris

Notes[modifica]

  1. Amb posterioritat va passar a exercir el càrrec de comissari polític en la 36a Divisió.[3]

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Álvarez, Santiago. Los comisarios políticos en el Ejército Popular de la República. Ediciós do Castro, 1989. 
  • Engel, Carlos. Historia de las Brigadas Mixtas del Ejército Popular de la República. Madrid, Almena, 1999. 84-922644-7-0. 
  • Martínez Bande, José Manuel. La batalla de Pozoblanco y el cierre de la bolsa de Mérida. Madrid: Editorial San Martín, 1981.