53a edició dels Premis Sant Jordi de Cinematografia

Plantilla:Infotaula esdeveniment53a edició dels Premis Sant Jordi de Cinematografia
Imatge
Lluís Homar, premi 50 anys TVE a Catalunya.
Map
 41° 28′ 25″ N, 2° 05′ 07″ E / 41.473538°N,2.085244°E / 41.473538; 2.085244
Tipuscerimònia de premi Modifica el valor a Wikidata
Data20 abril 2009 Modifica el valor a Wikidata
Número d'edició53 Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióSant Cugat del Vallès (Vallès Occidental) Modifica el valor a Wikidata
EstatEspanya Modifica el valor a Wikidata
PresentadorMaria Casado Paredes
Toni Garrido Modifica el valor a Wikidata
Conferit perRadio Nacional de España Modifica el valor a Wikidata

IMDB: ev0000988/2009/1 Modifica el valor a Wikidata

La gala de la 53a edició dels Premis Sant Jordi de Cinematografia va tenir lloc el 20 d'abril de 2009. Com en anys anteriors, un jurat presidit per Conxita Casanova i compost per diversos crítics i periodistes cinematogràfics de Barcelona va decidir mitjançant votació els qui eren els destinataris dels premis Sant Jordi que Ràdio Nacional d'Espanya (RNE) concedeix anualment al cinema espanyol i estranger en els diferents apartats competitius i que en aquesta edició distingien a les pel·lícules estrenades al llarg de l'any 2008. Aquest sistema d'elecció fa que aquests guardons estiguin considerats com un reconeixement de la crítica barcelonina, i a més és un dels premis cinematogràfics més antics de Catalunya.

En aquest any, l'esdeveniment coincidia amb la commemoració del cinquanta aniversari de la creació del centre de Televisió Espanyola a Barcelona, per la qual cosa la gala es va celebrar als estudis de TVE situats a Sant Cugat del Vallès i fou presentada per Maria Casado Paredes i Toni Garrido. A més, TVE va concedir un premi extraordinari per aquest motiu.

Premis Sant Jordi[modifica]

Premis competitius[modifica]

Com en altres ocasions, el jurat va estar presidit per la periodista Contxita Casanovas i compost per crítics cinematogràfics i periodistes especialitzats vinculats a mitjans de comunicació de Barcelona, raó per la qual els Premis Sant Jordi són considerats uns premis de la crítica barcelonina. Es van concedir els habituals premis a les millors pel·lícules i intèrprets espanyols i estrangers, amb la significativa circumstància que es va deixar desert el premi al millor actor en pel·lícula espanyola per entendre el jurat que cap interpretació mereixia el guardó a pesar que alguns noms van ser tinguts en compte en les votacions. Els premis atorgats pel jurat van ser donats a conèixer el 26 de gener de 2009.[1][2]

Categoria Premiat Labor premiada
Millor pel·lícula espanyola Camino Pel·lícula
Millor actor en pel·lícula espanyola Desert
Millor actriu en pel·lícula espanyola Carme Elías Camino
Millor ópera prima El millor de mi Pel·lícula
Millor película estrangera Abans que el diable sàpiga que has mort Pel·lícula
Millor actor en película estrangera Philip Seymour Hoffman Abans que el diable sàpiga que has mort
The Savages
La guerra d'en Charlie Wilson
Millor actriu en pel·lícula estrangera Kristin Scott Thomas Hace mucho que te quiero

Premis honorífics[modifica]

Werner Herzog, premi a la trajectòria.

A causa de la celebració d'algunes efemèrides es van concedir més premis honorífics dels habituals. El premi a la trajectòria professional va ser per al cineasta alemany Werner Herzog per la seva dilatada carrera com a director, guionista, productor i actor. A més, el jurat va atorgar un premi especial al moviment cinematogràfic francès de la Nouvelle vague per commemorar-se els cinquanta anys del seu naixement.[3]

La Generalitat de Catalunya va concedir el Premi a la innovació en la indústria al tècnic Ramón Martos, d'Image Films. Ràdio Nacional d'Espanya va atorgar un altre premi especial a Concha Velasco per tota la seva trajectòria.[4] L'actriu i cantant no va poder assistir a la gala per malaltia i va rebre el premi uns dies més tard en el Teatre Goya durant una de les funcions que representava habitualment. Finalment Televisió Espanyola va concedir amb caràcter extraordinari un premi amb motiu de la celebració del cinquanta aniversari de la creació del centre territorial de Televisió Espanyola a Barcelona, premi que va recaure en l'actor barceloní Lluís Homar.

Categoria Premiat Labor premiada
Premi a la innovació en la indústria Ramón Martos
d'Image Films
Laboratori
Premi a la trajectòria professional Werner Herzog Trajectòria cinematogràfica
Premi especial del Jurat Nouvelle vague Corrent cinematogràfic en el seu 50 aniversari
Premi especial RNE Concha Velasco Trajectòria com a actriu, cantant i ballarina
Premi 50 anys TVE Catalunya Lluís Homar Trajectòria com a actor

Roses de Sant Jordi[modifica]

Una vegada més es van lliurar les dues roses de Sant Jordi, premis concedits per votació popular entre els oïdors de Ràdio 4 seguidors del programa Va de cine de Conxita Casanovas, que recompensen a les que el públic considera millors pel·lícules nacional i estrangera.[5]

Categoria Premiat
Millor pel·lícula espanyola Vicky Cristina Barcelona
Millor pel·lícula estrangera Gomorra

Referències[modifica]

  1. «Camino, premiada con el Sant Jordi a la mejor película española de 2008». El Economista [Madrid], 26-01-2009 [Consulta: 14 setembre 2019].
  2. EFE «Camino, premiada con el Sant Jordi a la mejor película española de 2008». Público. EFE [Madrid], 26-01-2009 [Consulta: 14 setembre 2019].
  3. «Premios Sant Jordi». Fotogramas [Barcelona], 21-04-2009 [Consulta: 14 setembre 2019].
  4. EFE «Concha Velasco recibe en el teatro el Premio Especial RNE de cinematografía». La Provincia. EFE [Las Palmas], 23-04-2009 [Consulta: 14 setembre 2019].
  5. «Los Sant Jordi de cine abren los actos de los 50 años de TVE Catalunya» (PDF). La Vanguardia [Barcelona], 21-04-2009, p. 13 de «Vivir» [Consulta: 14 setembre 2019].

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]