73a Divisió (Exèrcit Popular de la República)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula unitat militar73a Divisió
Tipusdivisió militar Modifica el valor a Wikidata
Data de llevaestiu de 1937
Dissoluciómarç de 1939
País Segona República Espanyola
Branca Exèrcit Popular de la República
Comandants
Oficials destacatsFrancisco Carro Rozas
Guerres i batalles
Guerra Civil espanyola Modifica el valor a Wikidata

La 73a Divisió va ser una de les divisions de l'Exèrcit Popular de la República que es van organitzar durant la Guerra Civil espanyola sobre la base de les Brigades Mixtes. Va arribar a participar en la batalla de Valsequillo-Peñarroya.

Historial[modifica]

La unitat va ser creada a mitjan 1938,[1] dins del Grup d'Exèrcits de la Regió Central (GERC), com una força de reserva.

La nova divisió estaria composta per les brigades mixtes 21a, 83a i 219a,[2] quedant situada en el front del Centre. A la fi d'any, integrada en el XVII Cos d'Exèrcit,[3] la 73a Divisió va partir cap al front del Sud. El gener de 1939 va prendre part en la batalla de Valsequillo-Peñarroya, en suport de les forces republicanes que es trobaven a l'interior de la «bossa». La unitat, al costat de la 64a Divisió, va llançar atacs successius contra les posicions franquistes en el sector Moritos-Mataborracha,[4] que van resultar infructuosos. Després del final de les operacions la divisió, que va sofrir un considerable desgast, va passar a la reserva i va quedar situada en el front del Centre.

Al març de 1939, durant el cop de Casado, la 83a Brigada Mixta —que formava part de la divisió— va intervenir en els combats a favor de les forces casadistes.[5]

Cap al final de la contesa la unitat es va autodissoldre.

Comandaments[modifica]

Comandants

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Chamorro Martínez, Manuel. 1808/1936: dos situaciones históricas concordantes. Madrid: Imp. Cedesa, 1974. 
  • Encinas Moral, Ángel Luis. Fuentes históricas para el estudio de la emigración española a la U.R.S.S. (1936-2007). Madrid: Exterior XXI, 2008. 
  • Engel, Carlos. Historia de las Brigadas Mixtas del Ejército Popular de la República. Madrid: Almena, 1999. ISBN 84-922644-7-0. 
  • Martínez Bande, José Manuel. El Final de la guerra civil. Madrid: Ed. San Martín, 1985. 
  • VV.AA.. Historia general de España y América XVII. La segunda república y la guerra civil. Madrid: Ediciones Rialp, 1990.