93a Brigada Mixta (Exèrcit Popular de la República)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula unitat militar93a Brigada Mixta
TipusBrigada Mixta Modifica el valor a Wikidata
Data de llevagener de 1937
Dissoluciófebrer de 1939
País Segona República Espanyola
Branca Exèrcit Popular de la República
Comandants
Oficials destacatsJuan Piaya Rebullido
Guerres i batalles
Guerra Civil espanyola Modifica el valor a Wikidata

La 93a Brigada Mixta va ser una unitat de l'Exèrcit Popular de la República creada durant la Guerra Civil Espanyola. Al llarg de la contesa la unitat va operar en els fronts d'Andalusia, Segre i Catalunya.

Historial[modifica]

La unitat va ser creada el gener de 1937, en el sector d'Álora, amb els batallons 89è («Comandant Ortiz»), 90è («Voluntaris d'Almeria»), 91è («Pedro Galindo») i 92è («Ángel Pestaña»). Inicialment la brigada va rebre la numeració «53», si bé adoptaria finalment la numeració «93». El seu primer comandant va ser el tinent coronel d'infanteria Juan Piaya Rebullido, succeït poc després pel comandant d'infanteria José Villagrán Ganzinotto. La brigada va aconseguir escapar a la caiguda de Màlaga, passant després al front de Còrdova i, al març de 1937, al front de Granada. Un mes després va quedar integrada en la nova 22a Divisió[1][2] A partir de llavors la 93a BM va passar a cobrir el front que anava des del riu Guadalquivir fins a la carretera que anava d'Albendín a Martos.

En la primavera de 1938 va ser enviada com a reforç al froant d'Aragó, dins de l'anomenada Divisió «Andalusia».[3] Va quedar fixada en el sector que anava des d'Albocàsser fins a Campillo, però no va poder mantenir les seves posicions davant la pressió enemiga i s'hagué de retirar al nord de l'Ebre. En aquestes dates va estar breument assignada a la 3a Divisió.[4][5]

Amb posterioritat la 93a Brigada Mixta va quedar agregada a la 72a Divisió,[6] cobrint el sector de Balaguer del front del Segre. Per a llavors el comandament de la unitat l'exercia el major de milícies Agustín Vilella Freixas. El desembre de 1938 la ofensiva franquista va trencar les posicions de la brigada; posteriorment la 93a BM va defensar les muntanyes de Prades dels atacs enemics, però va sofrir un dur crebant. A partir d'aquest moment es va unir a la retirada cap a la frontera francesa.

Comandaments[modifica]

Comandants
Comissaris
Caps d'Estat Major

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Álvarez, Santiago. Los comisarios políticos en el Ejército Popular de la República. Ediciós do Castro, 1989. 
  • Engel, Carlos. Historia de las Brigadas Mixtas del Ejército Popular de la República. Madrid, Almena, 1999. 84-922644-7-0. 
  • Martínez Bande, José Manuel. La llegada al mar. Madrid: San Martín, 1975. 84-7140-115-0. 
  • Martínez Bande, José Manuel. La Batalla del Ebro. Madrid: San Martín, 1978. 
  • Martínez Bande, José Manuel. La batalla de Pozoblanco y el cierre de la bolsa de Mérida. Madrid: Editorial San Martín, 1981. 
  • Zaragoza, Cristóbal. Ejército Popular y Militares de la República, 1936-1939. Barcelona: Ed. Planeta, 1983.