Aïllament sísmic

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Article principal: Enginyeria Antisísmica
Torre Major va ser el primer gratacel en el món en comptar amb amortidors sísmics, compta amb 98 amortidors que alliberen silici per dissipar l'energia devastadora d'un terratrèmol, és considerat l'edifici més fort del planeta.

L'aïllament sísmic és una col·lecció d'elements estructurals per desconnectar una superestructura de l'edifici d'un terreny en moviment i protegir la integritat de l'edifici. L'aïllament sísmic és una eina de gran abast de l'enginyeria antisísmica.

Característiques[modifica]

L'aïllament de base és l'eina més potent de l'enginyeria sísmica permetent un control passiu de la vibració de l'estructura. Aquesta eina és capaç de protegir a una estructura (edificada per l'home o no) de l'efecte devastador de l'impacte sísmic a través d'un disseny inicial apropiat o dels seus conseqüents modificacions. En alguns casos, l'aplicació d'aïllament de base pot incrementar la seva resistència al sisme considerablement. Contràriament a la creença popular l'aïllament de base no fa a l'edifici a prova de terratrèmols. En l'actualitat la tècnica està aconseguida per a qualsevol tipus d'edifici, fins i tot edificis més alts i flexibles.

Els sistemes d'aïllament de base consisteixen en unitats d'aïllament amb components d'aïllament o sense, on:

  • Les unitats d'aïllament són elements bàsics de l'aïllament de base que s'encarreguen d'exercir l'efecte de desacoblament entre l'edifici i la fonamentació.
  • Els components d'aïllament són la connexió entre les unitats d'aïllament i les parts que no estan desacoblades.

Per la seva resposta a l'impacte del terratrèmol, totes les unitats d'aïllament poden ser dividides en dues categories bàsiques: unitats a tallant [1] and sliding units .[2] La primera evidència d'arquitectes usant el principi d'aïllament de base va ser descoberta a Pasàrgada, una antiga ciutat de Pèrsia, ara l'Iran.

Aquesta tecnologia pot ser utilitzada en el disseny estructural i també es pot realitzar en edificis ja existents. N'hi ha prou amb crear una planta per donar-li rigidesa, el que seria un diafragma on assentar els aïlladors i reservar un espai per als previsibles desplaçaments dels edificis.[3] Exemples d'edificis que estan muntant aïlladors són els ajuntaments de San Francisco, Salt Lake City, Los Angeles, la Torre Llatinoamericana, Torre Pemex i Torre Major a la Ciutat de Mèxic.

Edificis aïllats[modifica]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Lead Rubber Bearing being tested at the UCSD Caltrans-SRMD facility, YouTube
  2. Hybrid Simulation of base Isolate Structures, YouTube
  3. # g/f Punt de referència per al control de vibracions estructurals
  4. Saiful Islam, A.B.M.; Jameel, Mohammed; Zamin Jumaat, Mohd «Seismic isolation in buildings to be a practical reality: Behavior of structure and installation technique» (en anglès). Journal of Engineering and Technology Research, 3 ()4, Abril 2011, p.100 [Consulta: 19 gener 2012].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Aïllament sísmic