Associació de Dissenyadors Industrials del Foment de les Arts Decoratives

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: ADI-FAD)
Jump to navigation Jump to search
Infotaula d'organitzacióAssociació de Dissenyadors Industrials del Foment de les Arts Decoratives
Dades bàsiques
Abreviació ADI FAD
Tipus entitat organització
Història
Fundació 1957
Organització i govern
Seu central 
Modifica dades a Wikidata

L' Agrupació del Disseny Industrial del Foment de les Arts Decoratives, més coneguda per les seves sigles ADI FAD, neix sota el nom de Instituto de Diseño Industrial de Barcelona el 1957.[1]

Davant les dificultats per aconseguir una autorització oficial pel reconeixement de l'associació, els representants de la mateixa decideixen oficilitzar-la com a secció d'una entitat que ja existia, llavors anomenada Fomento de las Artes Decorativas.

D'aquesta manera l'entitat finalment s'oficialitzarà sota el nom Agrupació del Disseny Industrial del Foment de les Arts Decoratives ADI-FAD el 1960.

Des d'un primer moment, i com a entitat pionera en disseny industrial al país, l'entitat treballà per la promoció del disseny amb l'organització de conferències, exposicions, seminaris, però sobretot amb la creació dels Premis Delta el 1961, i de la Medalla ADI el 1976. Aquests premis, convertits en referents de la innovació al disseny a Espanya mantingueren una continuïtat anual fins al 1993, moment en què passaren a ser bianuals, esquema que es repeteix fins a l'actualitat.

Com única institució dedicada al disseny industrial a España, l'ADI FAD assumirà des dels primers anys de la seva existència la representatibitat del disseny industrial espanyol a les associacions internacionals de disseny com ICSID o BEDA. Membre permanents de les comissions executives de les dues entitats durant les dècades de 1960 i 1970, el ressò internacional de l'ADI FAD arribarà amb l'organització de l'assemblea i congrés general de l'ICSID a Eivissa el 1971.

Durant les dècades de 1980 i 1990 l'aparició d'altres associacions dins l'àmbit del disseny que treballen per resoldre els problemes professionals dels seus associats, farà que l'ADI FAD centri la seva actuació en la promoció del disseny industrial i l'organització del Premis Delta i la Medalla ADI.

Arxiu[modifica]

El seu arxiu es conserva al Disseny Hub Barcelona. Conté documentació generada per l'associació en les seves activitats diàries, tant en la seva part de gestió com de l'explotació. Inclou documentació relacionada amb la seva administració (actes fundacionals, assemblees, socis, memòries, participació en entitats de caràcter internacional..), gestió de la informació (arxius, sistema informàtic,..), relacions externes ( actes públics, relacions amb altres entitats públiques i privades,..), gestió dels recursos humans, gestió dels recursos financers, gestió del patrimoni (béns mobles i immobles), assumptes jurídics, promoció del disseny industrial ( exposicions, conferències, publicacions, ..) i serveis als associats (llistes distribució, borsa de treball, butlletins,...)

El fons està dividit en 9 seccions:

  • Constitució i direcció de l'Entitat
  • Sistema administratiu
  • Relacions públiques i externes
  • Gestió dels recursos humans
  • Gestió dels recursos financers
  • Gestió del patrimoni
  • Legislació i assumptes jurídics
  • Promoció del disseny industrial
  • Serveis als associats.[2]

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Todos los Premios Delta de ADI FAD (en castellà). Ardi, Barcelona: Editorial Formentera, núm. 11 (setembre-octubre 1989), p.196-199.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]