AIX

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de programariAIX
Desenvolupador(s) IBM
Família de SO Unix
Versió inicial 1986
Versió estable

7.2

/ 5 octubre 2015; fa 3 anys (2015-10-05)
Escrit en C
Plataforma ROMP, IBM POWER, PowerPC, IBM PS/2, System/370, ESA/390
Tipus de nucli Nucli monolític
IGU Common Desktop Environment
Disponible en
Llicència programari de propietat
Més informació
Lloc web Web oficial
Stack Exchange Etiqueta
Modifica les dades a Wikidata

AIX és una versió del sistema operatiu Unix desenvolupada per IBM. És l'acrònim d'Advanced Interactive eXecutive.

Originàriament significava "Advanced IBM Unix" però probablement el nom no va ser aprovat pel departament legal i va ser canviat a "Advanced Interactive eXecutive". El programari corre en els servidors IBM eServers pSeries, utilitzant processadors de la família IBM POWER de 32 i 64bits.

Algunes de les característiques úniques d'AIX inclouen l'Object Data Manager (ODM, una base de dades d'informació del sistema). La integració del "Logical Volume Management" (administrador de volum lògic) dins del nucli està sent incorporada gradualment a diversos sistemes operatius lliures similars a UNIX.

Interfícies[modifica]

El Common Desktop Environment (CDE) és l'entorn gràfic per defecte del sistema AIX. Com a part de la seva afinitat amb GNU/Linux i del "AIX Toolbox for Linux Applications (ATLA)" també estan disponibles els entorns lliures KDE i GNOME.

SMIT, també conegut com a smitty, és una eina d'administració d'interfície d'AIX. Permet a l'usuari navegar mitjançant un menú jeràrquic en lloc d'utilitzar la línia d'ordres. Administradors del sistema experimentats solen fer ús de l'ordre F6, la qual mostra la línia d'ordres per a realitzar tasques complexes. SMITT i smitty són el mateix programari, però smitty és la versió basada en text, i smit és la versió gràfica que corre sota X Window.

Enllaços externs[modifica]