AMPANS

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'organitzacióAMPANS
Altres

AMPANS és una fundació situada al Bages que des del 1965 treballa per aconseguir millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual de Manresa i comarca, generant oportunitats que afavoreixin la seva màxima autonomia i inclusió a la societat. Amb més de 700 professionals, l'entitat treballa per promoure l'educació, la qualitat de vida i la inserció laboral de persones amb discapacitat intel·lectual, malaltia mental i altres col·lectius en risc, creant i gestionant centres, serveis, programes i suports. Acompanya i dóna suport a les persones, més de 2.000 l'any 2016, en serveis d'escola d'educació especial, formació, treball, atenció diürna, ocupació terapèutica, acolliment residencial, lleure, esport i tutela, fomentant l'autonomia i la igualtat d'oportunitats.

En l'àmbit laboral, AMPANS crea empreses i serveis que donen feina a més de dues-centes persones amb discapacitat i risc d'exclusió en els sectors de la jardineria i garden (Garden AMPANS), neteja, manipulars, arts gràfiques, recollida selectiva i restauració (Canonge restaurant), i amb les marques pròpies Formatges Muntanyola i Vins Urpina.

El seu sistema de gestió organitzatiu ha estat acreditat amb el model d'excel·lència europeu EFQM 500+. En l'àmbit del coneixement convoca un Premi d'Investigació i Innovació, organitza un Postgrau en Malaltia Mental i Alteracions de la Conducta en Persones Amb Discapacitat Intel·lectual a la Universitat Internacional de Catalunya (UIC) i convoca un Congrés bianual sobre Alteracions de Conducta.

Els orígens[modifica]

La fundació AMPANS neix l'any 1965 amb el nom d'Associació Manresana de Pares de Nens Subdotats (AMPANS), gràcies a la iniciativa d'un grup de pares i mares que van veure la necessitat de tenir un centre on atenguessin els seus fills amb discapacitat intel·lectual. El primer director de l'associació fou Joan Calatayud.

El 25 de maig de 1966 es va obrir la primera escola d'educació especial al carrer Cintaires de Manresa. El centre portava el nom d'escola La Llum i va començar amb Carme Carrió i Rosa Maria Marcos com a primeres mestres.

Les necessitats en l'àmbit econòmic es notaven. Tot i tenir un grup de voluntàries anomenat Junta de Dames, des d'Ampans es volia fer màxima difusió de l'Associació. Per aquest motiu, l'any 1968, van portar a Mercedes Carbó, la guanyadora d'un programa de televisió molt coneguda en el moment que va explicar la seva història personal, ja que era mare d'una nena amb discapacitat intel·lectual. Gràcies a aquesta visita va augmentar el coneixement de l'existència de persones amb discapacitat intel·lectual.

Colònies d'estiu[modifica]

L'any 1967 es van fer les primeres colònies d'estiu al mas Serarols, gràcies a la col·laboració amb el seu propietari, Lluís Jorba i l'ajuda de la Creu Roja, qui va cedir els llits per a tots els assistents a les colònies. Més endavant, les colònies d'estiu van canviar d'emplaçament i es van dur a terme a llocs com la Colònia Vidal de Puig-Reig, la Masia Borradà o Terradelles.

Finalment, a partir de 1985, els terrenys de Santa Maria de Comabella van esdevenir els emplaçaments definitius de les colònies d'estiu.

Reconeixements[modifica]

Ha rebut diversos premis per la seva tasca d'integració social i laboral de persones amb discapacitat. Declarada d'utilitat pública el 1986, el 1991 va rebre el Premi Bagenc i el 1992 va rebre la Creu de Sant Jordi. L'any 2008 rebé la placa al treball President Macià en la categoria de responsabilitat social empresarial.[1] L'any 2015 va rebre la Medalla al Mèrit Cívic de la ciutat de Manresa[2] i el Segell d'Or EFQM 500+ del Model d'Excel·lència Europeu[3] atorgat pel Club Gestión i Applus. L'any 2016 rep el Premi Simeó Selga del Rotary Club Manresa-Bages i l'any 2017 rep el 9è Premi Factor Humà Mercè Sala.

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Garcia i Casarramona, Gal·la. Ampans : 50 anys (en català). Manresa: Associació Manresana de Pares de Nens Subdotats, 2016, p. 197, 47 p. ISBN 9788460878865. 

Enllaços externs[modifica]