ARP Odyssey

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'instrument musicalARP Odyssey
Odyssey1.jpg
ARP Odyssey (Versió Mk I)
Tipus sintetitzador
Modifica les dades a Wikidata

L'ARP Odyssey és un model de sintetitzador analògic fabricat per la marca ARP, i que va restar en producció entre els anys 1972 i 1981, quan la companyia ARP hagué de plegar. A causa del seu so i les seves característiques tècniques, l'ARP Odyssey va ser durant molts anys el competidor principal del Moog Minimoog.[1]

Història[modifica]

ARP i Moog Music havien estat empreses competidores en el terreny dels sintetitzadors des d'uns quants anys abans de l'aparició de l'Odyssey: com a resposta als models modulars de Moog, ARP havia creat els models 2500 i 2600; de la mateixa manera, un any després de l'aparició del Minimoog, ARP contraatacà amb un nou model, l'ARP Odyssey.

L'Odyssey és una versió reduïda de l'ARP 2600, i compta amb dos oscil·ladors (VCO), dos filtres (un filtre passa-baix ressonant i un filtre passa-altes no ressonant) controlats per voltatge (VCF), un amplificador-generador de contorns ADSR/AR (VCA) i un LFO independent. A més, tenia un teclat duofònic (una important novetat) de 37 tecles.

Comparat amb el Minimoog, disposava de més elements i funcions, com una unitat sample and hold (mostreig i retenció) que delatava els seus orígens modulars, la possibilitat de modular l'amplada de pols de les ones generades pels oscil·ladors, etc. A més, els oscil·ladors de l'Odyssey eren més estables que els del Minimoog, que es desafinaven freqüentment. Però la diferència principal era el tipus de filtre utilitzat: els primers models de l'Odyssey incorporaven un filtre quadripolar exactament igual que el filtre utilitzat (i patentat) per Moog Music, que posteriorment obligaren ARP a crear un nou filtre bipolar específicament per a l'Odyssey, de 12 dB per octava. Tanmateix, després de 1976 ARP remodelà els seus productes i implantà un filtre quadripolar propi a tots els seus sintetitzadors.

Com a resultat d'aquestes diferències de disseny i de components, el so de l'ARP Odyssey i el del Minimoog era clarament diferent; el de l'Odyssey era considerat més "fi" que el del Minimoog, més "gruixut". A causa d'aquesta complementarietat sonora, molts músics acabaren utilitzant tots dos sintetitzadors.

Durant el seu període de fabricació, l'ARP Odyssey conegué tres versions diferents, llançades al mercat els anys 1972, 1976 i 1978. En total se'n van vendre aproximadament 3000 unitats en els seus nou anys d'existència.

Característiques tècniques[modifica]

ARP Odyssey Mk I (1972-1976)[modifica]

  • 2 oscil·ladors controlats per voltatge (VCO), amb ones triangulars, quadrades, dent de serra, modulació d'amplada de pols, modulador en anell i generadors de soroll blanc i rosa.
  • Filtre ARP 4023 controlat per voltatge (VCF), passa-baix, bipolar (12 dB per octava), ressonant, i filtre passa-alt no ressonant (posteriorment s'hi implantà un filtre quadripolar idèntic al del Moog Minimoog).
  • Amplificador-generador de contorns ADSR-AR (VCA).
  • Oscil·lador de baixa freqüència (LFO).
  • Teclat duofònic de 37 tecles.
  • Unitat de mostratge i retenció (Sample and Hold).

ARP Odyssey Mk II (1976-1978)[modifica]

  • L'Odyssey Mk II incorporava uns filtres quadripolars exclusius d'ARP (els models ARP 4072 i ARP 4075).
  • Control extern per voltatge (CV) per sincronitzar-lo amb altres sintetitzadors o seqüenciadors d'ARP.
  • Sistema de control de to i modulació (Proportional Pitch Control, PPC).

ARP Odyssey Mk III (1978-1981)[modifica]

Les novetats de l'Odyssey Mk III són principalment de tipus estètic (nou panell frontal, nou disseny del suport del teclat).

Referències[modifica]

  1. Horn, Delton T. Electronic Music Synthesizers (en anglès). Tab Books, 1980, p. 46-67. ISBN 0830697225. 

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: ARP Odyssey