Abaia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Dones vestides amb abaies al cos i mocadors (hijab) al cap
Abaia masculina
Dones vestides amb abaies al cos i nicabs al cap

Una abaia (de l'àrab عباية, ʿabāya o عباءة, ʿabā'a, plural عبايات, ʿabāyāt) és una túnica ampla i lleugera de color negre que porten sobre el vestit algunes dones, especialment les dels països de la península aràbica. La seva funció és protegir de la calor de l'estiu, creant una capa aillant més a sobre del cos, i té afegida la de protegir a l'exterior la roba del pols i de la sorra, així com de là pèrdua de color pel fort sol. L'abaia no cobreix el cap, però es pot portar amb una altra peça que sí que ho faci.

L'abaia és la peça que es posa per sobre de totes les altres peces de roba, la més exterior. Té la forma d'un vestit tradicional àrab modest, ja que el ric i bonic va a sota i per a seguir els principis musulmans de mostrar-se discret i modest amb els altres. L'abaia més tradicional és de color negre, però també n'hi ha d'altres colors, principalment foscos. Els homes mostren la seva discreció i modèstia també, vestint amb gel·labes senzilles de color blanc o cru.

L'abaia es porta molt a Aràbia Saudita i arreu del golf Pèrsic, on les portades per les classes altes resulten molt elegants. També és un vestit tradicional al Líban, a Síria i a altres països d'Orient Mitjà en general, on es tracta d'una peça de vestir tradicional, que encara es porta avui al dia a dia tant per homes com per dones.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Abaia