Vés al contingut

Abaia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Dones vestides amb abaies al cos i mocadors (hijab) al cap
Abaia masculina
Dones vestides amb abaies al cos i nicabs al cap
abaia sola sense lligadura

Una abaia (de l'àrab عباية, ʿabāya o عباءة, ʿabā'a, plural عبايات, ʿabāyāt) és una túnica ampla i lleugera de color negre que porten sobre el vestit algunes dones, especialment les dels països de la península aràbiga. La seva funció és protegir de la calor de l'estiu, creant una capa aïllant més a sobre del cos, a més de protegir a l'exterior la roba de la pols i de la sorra, així com de la pèrdua de color pel sol fort. L'abaia no cobreix el cap, però es pot combinar amb alguna una altra peça que sí que el cobreixi.

L'abaia és la peça que es posa per sobre de totes les altres peces de roba, la més exterior. Té la forma d'un vestit tradicional àrab modest, ja que el ric i bonic va a sota i per a seguir els principis musulmans de mostrar-se discret i modest amb els altres. L'abaia més tradicional és de color negre, però també n'hi ha d'altres colors, principalment foscos. Els homes mostren la seva discreció i modèstia també, vestint amb gel·labes senzilles de color blanc o cru.

L'abaia es porta molt a Aràbia Saudita i arreu del golf Pèrsic, on les portades per les classes altes resulten molt elegants. També és un vestit tradicional al Líban, a Síria i a altres països d'Orient Mitjà en general, on es tracta d'una peça de vestir tradicional, que encara es porta avui al dia a dia tant per homes com per dones.

En el cas de la túnica o abaia masculina també és coneguda amb el nom de Bisht, es posa sobre el Thaub o Qamis.

Vegeu també

[modifica]