Abarloar
En nàutica, abarloar[1][2] és la maniobra de situar una embarcació paral·lela a una altra embarcació o al moll. Dos vaixells abarloats estan molt propers, amb les bandes a tocar, només separats per les defenses. L’acció d’abarloar s’anomena abarloament.[3]
En aigües obertes[modifica]

Quan hi ha ones la maniobra presenta una certa dificultat. Un exemple típic és l'embarcament i desembarcament de pràctics des de la seva barca a un vaixell més gran.
Amarrar-se una embarcació al moll[modifica]
Qualsevol vaixell amarrat de costat a un moll es pot considerar abarloat, encara que no consti en alguns diccionaris.
Amarrar-se de costat a una altra embarcació[modifica]


En aquest cas les dues embarcacions estan abarloades. El més freqüent és que hi hagi una embarcació abarloada al moll i que una segona embarcació s’abarloï a la primera. Aquest incident pot produir-se en ports turístics amb gran afluencia o en cas d’emergència.
Aspectes legals[modifica]
Els tripulants de l'embarcació exterior al moll han de trepitjar una embarcació aliena per a desembarcar al moll i tornar-se a embarcar. Amb independència de les disposicions legals la millor política és un comportament basat en una cortesia extremada.[4]
[modifica]
La denominació en anglès per a designar dos vaixells que naveguen de costat, a una distància propera (però significativa), és la mateixa que l'emprada en casos anteriors ( “haul alongside”). Però que designa una maniobra completament diferent. És típic que dos vaixells naveguin en paral·lel quan han de carregar queviures, combustible o transbordar persones.
Referències[modifica]
- ↑ DCVB: Abarloar.
- ↑ «abarloar». enciclopèdia.cat. [Consulta: 28 novembre 2021].
- ↑ «abarloament - Cercaterm». TERMCAT. [Consulta: 28 novembre 2021].
- ↑ Pardey, L.; Pardey, L. Self Sufficient Sailor 3rd edition: expanded and fully revised. Pardey Books, 2019, p. 67. ISBN 978-1-929214-27-3.