Abd-Al·lah (nom)

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula de nomAbd-Al·lah
Tipus prenom masculí
Llengua àrab
Nom en la llengua original عبد الله
Variants / En altres llengües Abdallah, Abdullah, Abdulla i Abdullahi
Cognom idèntic Abdullah
Pàgines que comencen per «Abd-Al·lah»
Persones amb aquest nom (Wikidata)
Modifica dades a Wikidata

Abd-Al·lah és un nom masculí teòfor àrab —en àrab عبد اللهʿAbd Allāh— que literalment significa «Servidor de Déu».[1][2][3]

Si bé Abd-Al·lah és la transcripció normativa en català del nom en àrab clàssic,[4] també se'l pot trobar transcrit Abdullah, Abd Allah, Abdallah, Abdalla... normalment per influència de la pronunciació dialectal o seguint altres criteris de transliteració.[5]

Com a teòfor, també el duen molts musulmans no arabòfons que l'han adaptat a les característiques fòniques i gràfiques de la seva llengua: en albanès, Abdullah; en bosnià, Abdulah; en castellà d'Amèrica, Abdalà; en català medieval, Abdalà, Abdal·là; en somali, Cabdullaahi i/o Cabdulle; en turc, Abdullah.

Llista de persones[modifica]

Vegeu aquí personatges i llocs que duen aquest nom.

Notes[modifica]

  1. Corriente, Federico. Diccionario árabe-español. Madrid: Instituto Hispano-Árabe de Cultura, 1977, p. s.v. "أله". ISBN 8460008428. 
  2. Cortés, Julio. Diccionario de árabe culto moderno: Árabe-español. Madrid: Gredos, 1996, p. s.v. "أله" (Biblioteca Románica Hispánica). ISBN 8424917944. 
  3. Murata, Sachiko; Chitthick, William C. The Vision of Islam. I.B.Tauris, p. 125. 
  4. Vegeu aquí les normes de transcripció simplificada dels mots àrabs.
  5. Excepte en el cas de personalitats àrabs contemporànies que hagin usat personalment transcripcions específiques i singulars del seu nom, es recomana, sobretot per als personatges històrics, emprar sempre la forma catalana normativa.
Vegeu Abd-Al·lah en el Viccionari, el diccionari lliure.