Abd-al-Aziz (nom)

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de nomAbd-al-Aziz
Tipus prenom masculí
Llengua àrab
Nom en la llengua original عبد العزيز
Variants / En altres llengües Abdelaziz, Abd al-Aziz i Abdulaziz
Pàgines que comencen per «Abd-al-Aziz»
Persones amb aquest nom (Wikidata)
Modifica dades a Wikidata

Abd-al-Aziz és un nom masculí teòfor àrab islàmic —en àrab عبد العزيزʿAbd al-ʿAzīz— que literalment significa «Servidor del Poderós»,[1][2] essent «el Poderós» un dels epítets de Déu. Si bé Abd-al-Aziz és la transcripció normativa en català del nom en àrab clàssic,[3] també se'l pot trobar transcrit Abdelaziz, Abdulaziz, Abd al-Aziz... normalment per influència de la pronunciació dialectal o seguint altres criteris de transliteració.[4] Com a teòfor, també el duen molts musulmans no arabòfons que l'han adaptat a les característiques fòniques i gràfiques de la seva llengua: en bosnià, Abdul Aziz; en turc, Abdülaziz.

Vegeu aquí personatges i llocs que duen aquest nom.

Notes[modifica]

  1. Corriente, Federico. Diccionario árabe-español. Madrid: Instituto Hispano-Árabe de Cultura, 1977, p. s.v. "عز". ISBN 8460008428. 
  2. Cortés, Julio. Diccionario de árabe culto moderno: Árabe-español. Madrid: Gredos, 1996, p. s.v. "عز" (Biblioteca Románica Hispánica). ISBN 8424917944. 
  3. Vegeu aquí les normes de transcripció simplificada dels mots àrabs
  4. Excepte en el cas de personalitats àrabs contemporànies que hagin usat personalment transcripcions específiques i singulars del seu nom, es recomana, sobretot per als personatges històrics, emprar sempre la forma catalana normativa.