Abd-al-Bassir (nom)

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de nomAbd-al-Bassir
Tipus prenom masculí
Llengua àrab
Nom en la llengua original Abd-al-Bassir
Pàgines que comencen per «Abd-al-Bassir»
Persones amb aquest nom (Wikidata)
Modifica dades a Wikidata

Abd-al-Bassir és un nom masculí teòfor àrab islàmic —en àrab عبد البصيرʿAbd al-Baṣīr— que literalment significa «Servidor de Qui tot ho veu»,[1][2] essent «Qui tot ho veu» un dels epítets de Déu. Si bé Abd-al-Bassir és la transcripció normativa en català del nom en àrab clàssic,[3] també se'l pot trobar transcrit Abdul Basir, ‘Abdul Basier... normalment per influència de la pronunciació dialectal o seguint altres criteris de transliteració.[4] Com a teòfor, també el duen molts musulmans no arabòfons que l'han adaptat a les característiques fòniques i gràfiques de la seva llengua.

Notes[modifica]

  1. Corriente, Federico. Diccionario árabe-español. Madrid: Instituto Hispano-Árabe de Cultura, 1977, p. s.v. "بصر". ISBN 8460008428. 
  2. Cortés, Julio. Diccionario de árabe culto moderno: Árabe-español. Madrid: Gredos, 1996, p. s.v. "بصر" (Biblioteca Románica Hispánica). ISBN 8424917944. 
  3. Vegeu aquí les normes de transcripció simplificada dels mots àrabs
  4. Excepte en el cas de personalitats àrabs contemporànies que hagin usat personalment transcripcions específiques i singulars del seu nom, es recomana, sobretot per als personatges històrics, emprar sempre la forma catalana normativa.