Abd-al-Halim (nom)

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de nomAbd-al-Halim
Tipus prenom masculí
Llengua àrab
Nom en la llengua original عبد الحليم
Pàgines que comencen per «Abd-al-Halim»
Persones amb aquest nom (Wikidata)
Modifica dades a Wikidata

Abd-al-Halim és un nom masculí teòfor àrab islàmic —en àrab عبد الحليمʿAbd al-Ḥalīm— que literalment significa «Servidor del Pacient»,[1][2] essent «el Pacient» un dels epítets de Déu. Si bé Abd-al-Halim és la transcripció normativa en català del nom en àrab clàssic,[3] també se'l pot trobar transcrit Abdul Halim, ‘Abdul Haliem... normalment per influència de la pronunciació dialectal o seguint altres criteris de transliteració.[4] Com a teòfor, també el duen molts musulmans no arabòfons que l'han adaptat a les característiques fòniques i gràfiques de la seva llengua: en bosnià, Abdulhalim.

Vegeu aquí personatges i llocs que duen aquest nom.

Notes[modifica]

  1. Corriente, Federico. Diccionario árabe-español. Madrid: Instituto Hispano-Árabe de Cultura, 1977, p. s.v. "حلم". ISBN 8460008428. 
  2. Cortés, Julio. Diccionario de árabe culto moderno: Árabe-español. Madrid: Gredos, 1996, p. s.v. "حلم" (Biblioteca Románica Hispánica). ISBN 8424917944. 
  3. Vegeu aquí les normes de transcripció simplificada dels mots àrabs
  4. Excepte en el cas de personalitats àrabs contemporànies que hagin usat personalment transcripcions específiques i singulars del seu nom, es recomana, sobretot per als personatges històrics, emprar sempre la forma catalana normativa.