Abd-al-Haqq (nom)

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula de nomAbd-al-Haqq
Tipus prenom masculí
Llengua àrab
Nom en la llengua original عبد الحق i Abdul Haq
Pàgines que comencen per «Abd-al-Haqq»
Persones amb aquest nom (Wikidata)
Modifica dades a Wikidata

Abd-al-Haqq és un nom masculí teòfor àrab islàmic —en àrab عبد الحقʿAbd al-Ḥaqq— que literalment significa "Servidor de la Veritat",[1][2] essent «la Veritat» un dels epítets de Déu. Si bé Abd-al-Haqq és la transcripció normativa en català del nom en àrab clàssic,[3] també se'l pot trobar transcrit Abdul Haq... normalment per influència de la pronunciació dialectal o seguint altres criteris de transliteració.[4] Com a teòfor, també el duen molts musulmans no arabòfons que l'han adaptat a les característiques fòniques i gràfiques de la seva llengua: en turc, Abdülhak.

Vegeu aquí personatges i llocs que duen aquest nom.

Notes[modifica]

  1. Corriente, Federico. Diccionario árabe-español. Madrid: Instituto Hispano-Árabe de Cultura, 1977, p. s.v. "حق". ISBN 8460008428. 
  2. Cortés, Julio. Diccionario de árabe culto moderno: Árabe-español. Madrid: Gredos, 1996, p. s.v. "حق" (Biblioteca Románica Hispánica). ISBN 8424917944. 
  3. Vegeu aquí les normes de transcripció simplificada dels mots àrabs
  4. Excepte en el cas de personalitats àrabs contemporànies que hagin usat personalment transcripcions específiques i singulars del seu nom, es recomana, sobretot per als personatges històrics, emprar sempre la forma catalana normativa.