Abd-al-Hussayn (nom)

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula de nomAbd-al-Hussayn
Tipus pàgina de desambiguació de Wikimedia
Pàgines que comencen per «Abd-al-Hussayn»
Persones amb aquest nom (Wikidata)
Modifica dades a Wikidata

Abd-al-Hussayn és un nom masculí teòfor[1] àrab islàmic xiïta —en àrab عبد الحسينʿAbd al-Ḥusayn— que literalment significa «Servidor d'al-Hussayn», en referència a l'imam al-Hussayn ibn Alí ibn Abi-Tàlib. Si bé Abd-al-Hussayn és la transcripció normativa en català del nom en àrab clàssic,[2] també se'l pot trobar transcrit Abdul Hussain... normalment per influència de la pronunciació dialectal o seguint altres criteris de transliteració.[3] Com a teòfor, també el duen musulmans xiïtes no arabòfons que l'han adaptat a les característiques fòniques i gràfiques de la seva llengua.

Notes[modifica]

  1. Estrictament no es tracta d'un nom teòfor, ja que l'imam al qual fa referència el nom —l'imam al-Hussayn ibn Alí ibn Abi-Tàlib— no és una divinitat, sinó un ésser humà, però com que, segons els xiïtes, és un ésser humà excepcional es pot interpretar aquest nom com un nom teòfor, establint un paral·lelisme amb els nombrosos noms teòfors àrabs que inclouen la partícula Abd.
  2. Vegeu aquí les normes de transcripció simplificada dels mots àrabs.
  3. Excepte en el cas de personalitats àrabs contemporànies que hagin usat personalment transcripcions específiques i singulars del seu nom, es recomana, sobretot per als personatges històrics, emprar sempre la forma catalana normativa.