Abd-al-Malik (nom)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Per a altres significats, vegeu «Abd-al-Màlik».
Infotaula de nomAbd-al-Malik
Tipusprenom masculí Modifica el valor a Wikidata
Nom en la llengua originalAbd-al-Malik Modifica el valor a Wikidata
Pàgines que comencen per «Abd-al-Malik»
Persones amb aquest nom (Wikidata)

Abd-al-Malik és un nom masculí teòfor àrab islàmic (àrab: عبد المليك, ʿAbd al-Malīk) que literalment significa ‘Servidor de Qui posseeix’,[1][2] essent «Qui posseeix» un atribut de Déu.[3] Si bé Abd-al-Malik és la transcripció normativa en català del nom en àrab clàssic,[4] també se'l pot trobar transcrit Abdul Malik, ‘Abdul Mlieek... normalment per influència de la pronunciació dialectal o seguint altres criteris de transliteració.[5] Com a teòfor, també el duen musulmans no arabòfons que l'han adaptat a les característiques fòniques i gràfiques de la seva llengua.

Vegeu aquí personatges i llocs que duen aquest nom.

Cal no confondre aquest nom amb Abd-al-Màlik, un altre nom de pila àrab masculí.

Notes[modifica]

  1. Corriente, Federico. Diccionario árabe-español. Madrid: Instituto Hispano-Árabe de Cultura, 1977, p. s.v. "ملك". ISBN 8460008428. 
  2. Cortés, Julio. Diccionario de árabe culto moderno: Árabe-español. Madrid: Gredos, 1996, p. s.v. "ملك" (Biblioteca Románica Hispánica). ISBN 8424917944. 
  3. A més dels 99 noms o atributs de Déu «canònics», alguns musulmans accepten l'existència d'altres atributs o epítets de Déu, documentats bé a l'Alcorà bé en els hadits del Profeta; aquest seria el cas d'al-Malik.
  4. Vegeu aquí les normes de transcripció simplificada dels mots àrabs.
  5. Excepte en el cas de personalitats àrabs contemporànies que hagin usat personalment transcripcions específiques i singulars del seu nom, es recomana, sobretot per als personatges històrics, emprar sempre la forma catalana normativa.