Abd-al-Qadir (nom)

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula de nomAbd-al-Qadir
Tipus prenom masculí
Llengua àrab
Nom en la llengua original عبد القادر
Variants / En altres llengües Abdülkadir, Abdulkadir i Abdelkader
Pàgines que comencen per «Abd-al-Qadir»
Persones amb aquest nom (Wikidata)
Modifica dades a Wikidata

Abd-al-Qadir és un nom masculí teòfor àrab islàmic —en àrab عبد القدیرʿAbd al-Qadīr— que literalment significa «Servidor de l'Omnipotent»,[1][2] essent «l'Omnipotent» un atribut de Déu.[3] Si bé Abd-al-Qadir és la transcripció normativa en català del nom en àrab clàssic,[4] també se'l pot trobar transcrit ‘Abdul Qadier... normalment per influència de la pronunciació dialectal o seguint altres criteris de transliteració.[5] Com a teòfor, també el duen musulmans no arabòfons que l'han adaptat a les característiques fòniques i gràfiques de la seva llengua.

Cal no confondre aquest nom amb Abd-al-Qàdir, un altre nom de pila àrab masculí.

Notes[modifica]

  1. Corriente, Federico. Diccionario árabe-español. Madrid: Instituto Hispano-Árabe de Cultura, 1977, p. s.v. "قدر". ISBN 8460008428. 
  2. Cortés, Julio. Diccionario de árabe culto moderno: Árabe-español. Madrid: Gredos, 1996, p. s.v. "قدر" (Biblioteca Románica Hispánica). ISBN 8424917944. 
  3. A més dels 99 noms o atributs de Déu «canònics», alguns musulmans accepten l'existència d'altres atributs o epítets de Déu, documentats bé a l'Alcorà bé en els hadiths del Profeta; aquest seria el cas d'al-Qadir.
  4. Vegeu aquí les normes de transcripció simplificada dels mots àrabs.
  5. Excepte en el cas de personalitats àrabs contemporànies que hagin usat personalment transcripcions específiques i singulars del seu nom, es recomana, sobretot per als personatges històrics, emprar sempre la forma catalana normativa.