Abd-az-Zahrà (nom)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de nomAbd-az-Zahrà
Tipusprenom masculí Modifica el valor a Wikidata
Nom en la llengua originalAbd-az-Zahrà Modifica el valor a Wikidata
Pàgines que comencen per «Abd-az-Zahrà»
Persones amb aquest nom (Wikidata)

Abd-az-Zahrà és un nom masculí teòfor[1] àrab islàmic xiïta —en àrab عبد الزهراء, ʿAbd az-Zahrāʾ— que literalment significa «Servidor d'az-Zahrà», en referència a Fàtima az-Zahrà, filla del profeta Muhàmmad i esposa de l'imam Alí ibn Abi-Tàlib. Si bé Abd-az-Zahrà és la transcripció normativa en català del nom en àrab clàssic,[2] també se'l pot trobar transcrit d'altres formes, normalment per influència de la pronunciació dialectal o seguint altres criteris de transliteració.[3] Com a teòfor, també el duen musulmans xiïtes no arabòfons que l'han adaptat a les característiques fòniques i gràfiques de la seva llengua.

Notes[modifica]

  1. Estrictament no es tracta d'un nom teòfor, ja que la persona a la qual fa referència el nom —Fàtima az-Zahrà, filla del profeta Muhàmmad i esposa de l'imam Alí ibn Abi-Tàlib— no és una divinitat, sinó un ésser humà, però com que, segons els xiïtes, és un ésser humà excepcional es pot interpretar aquest nom com un nom teòfor, establint un paral·lelisme amb els nombrosos noms teòfors àrabs que inclouen la partícula Abd.
  2. Vegeu aquí les normes de transcripció simplificada dels mots àrabs.
  3. Excepte en el cas de personalitats àrabs contemporànies que hagin usat personalment transcripcions específiques i singulars del seu nom, es recomana, sobretot per als personatges històrics, emprar sempre la forma catalana normativa.