Abdullah bin Abdul Kadir Munshi

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAbdullah bin Abdul Kadir Munshi

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(ar) عبد الله بن عبد القادر Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement12 agost 1797 Modifica el valor a Wikidata
Malaca Modifica el valor a Wikidata
Mort1854 Modifica el valor a Wikidata (56/57 anys)
Jiddah (Aràbia Saudita) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióIslam Modifica el valor a Wikidata
Activitat
OcupacióEscriptor

Goodreads author: 3271688

Abdullah bin Abdul Kadir Munshi (Malacca, Malàisia, 1796 -Jiddah, Aràbia Saudita, 1854) fou un escriptor malaisi d'ascendència hindú. Ardent crític de la política de Kerajaan, Abdullah Munshi va seguir els passos del seu pare i es va fer traductor i professor de les colònies oficials en l'arxipèlag malai, sobretot en les britàniques i les holandeses. Munshi, significa mestre i traductor.

Abdullah Munshi argumentava que el sistema de Kerajaan era perjudicial per al ciutadà malaisi i impedia el progrés de la nació. A cada rajà malaisi el prenia per un home egoista que tractava a les persones més com a animals que com a éssers humans, ja que, entre altres coses, no es permetia l'educació del poble i així s'aconseguia que no tingués iniciativa a l'hora de qüestionar a la justícia o intentar millorar la seva situació.

Encara que en certa manera exagerava, les seves argumentacions no mancaven de base. Les seves obres més importants foren el Hikayat Abdullah (una autobiografia), Kisah Pelayaran Abdullah ke Kelantan (un relat del seu viatge pel Kelantan), i Kisah Pelayaran Abdullah ke Mekah (una narració del seu pelegrinatge a la Meca el 1854). La seva obra fou una inspiració per les futures generacions d'escriptors i marca l'inici de la transició entre la literatura clàssica malaia i la moderna.

Bibliografia[modifica]

  • Keat Gin Ooi (2004). Southeast Asia: a historical encyclopedia, from Angkor Wat to East Timor. Santa Barbara: ABC-CLIO. p. 116. ISBN 1-57607-770-5.
  • Siti 68-517-5 (2010). Malay Literature of the 19th Century. Institut Terjemahan Negara Malaysia. p. 116.