Abe no Nakamako

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Abe-no-Nakamako)
En aquest nom japonès, el cognom és Abe.
Infotaula de personaAbe no Nakamako

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(ja) 阿倍仲麻呂 Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement698 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
província de Yamato Modifica el valor a Wikidata
Mortgener 770 Modifica el valor a Wikidata (71/72 anys)
Chang'an Modifica el valor a Wikidata
Jiedushi
766 –
Director de la Biblioteca del Palau
Ministre de la Guàrdia
Guanglu dafu
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióTaixue Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópoeta, buròcrata Modifica el valor a Wikidata
Família
FamíliaClan Abe Modifica el valor a Wikidata

Abe no Nakamako (japonès: 阿倍仲麻呂 o 阿倍仲麿; 698 - 770) va ser un erudit, buròcrata i poeta japonès que va viure en el període Nara. Va viure la major part de la seva vida en la Xina de la dinastia Tang, on va viatjar el 717 i va romandre en aquest país fins a la seva mort. El seu nom xinès va ser Zhao Heng (晁衡).[1]

Abe no Nakamako, en el Hyakunin Isshu

Va ser descendent del príncep Hikofutsuoshi no Makoto no Mikoto, fill de l'Emperador Kōgen; i primer fill d'Abe no Funamori. De jove se'l va admirar per tenir habilitats acadèmiques excel·lents, i el 717 se'l va designar per dirigir la vuitena ambaixada imperial japonesa a la Xina a la capital imperial Tang de Chang'an amb la finalitat de realitzar diverses recerques culturals. Va fer estudis amb Kibi no Makibi i el monjo budista Genbō, també va aplicar i va aprovar el sistema d'examen imperial xinès.

Cap a 725 va ocupar un càrrec administratiu a Luoyang i va ser promogut en 728 i 731. Va ser amic proper dels poetes xinesos Li Bai, Wang Wei, entre altres. Cap a 733 rebé a Tajihi no Hironari qui dirigiria la missió diplomàtica i faria el reemplaçament a Nakamako. El 734 pretenia tornar al Japó però el vaixell que l'havia de portar de retorn va naufragar abans d'arribar a la Xina, per la qual cosa va haver de romandre al país diversos anys més. El 752 va arribar a la Xina una missió dirigida per Fujiwara no Kiyokawa i va aprofitar que els navilis tornarien al Japó, però el vaixell en què viatjava va naufragar i va encallar a les costes del Vietnam (que en aquesta època formava part de l'Imperi Tang), i va aconseguir tornar a Chang'an el 755.

Durant aquest any estava iniciant-se la rebel·lió d'An Lushan i era insegur el retorn de Nakamako al Japó. En aquest moment va abandonar les seves esperances de tornar al seu país natal i va decidir reprendre diversos càrrecs governamentals i poc després va ser nomenat governador general d'Annam entre 761 i 767, residint a Hanoi. Després va tornar a Chang'an i estava planejant el seu retorn al Japó quan va morir el 770.

Com a poeta es destaca un yamato-uta on expressa el sentiment de record de la seva terra natal. Un dels seus poemes va ser inclòs en l'antologia Hyakunin Isshu i un altre en el Kokin Wakashū.

Referències[modifica]

  • Peter McMillan (2008) One hundred poets, one poem each: a translation of the Ogura Hyakunin Isshu. Nova York: Columbia University Press. ISBN 978-0-231-14398-1
  • Francine Hérail (1996) Histoire du Japon - des origines à la fin de Meiji, pàg. 76