Abella de Salern

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Abella Salernitana)
Infotaula de personaAbella de Salern
Biografia
Naixementc. 1380 Modifica el valor a Wikidata
Salern (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Mortvalor desconegut Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióEscola Mèdica Salernitana Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballMedicina, bilis, salut de la dona i embriologia Modifica el valor a Wikidata
Lloc de treball Salern Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciómetgessa, professora d'universitat, escriptora Modifica el valor a Wikidata
Activitat(Floruit: dècada del 1380 Modifica el valor a Wikidata)
OcupadorEscola Mèdica Salernitana Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables

Abella (Salern, fl. ca. 1350)[1] fou una metgessa, professora i poetessa napolitana del segle xiv.

Biografia[modifica]

Nascuda a Salern, al Regne de Nàpols. Es desconeixen dades sobre la seva família. Considerada com un veritable geni pels seus contemporanis,[2] fou notable pels seus coneixements en l'àmbit de la medicina,[3] com una de les conegudes com Dames de Salern, va estudiar medicina a l'Escola de Salern, el primer centre que va permetre a les dones poguessin estudiar i exercir la docència d'aquesta ciència.[4][5] Destacà com a metgessa, però també com a professora de medicina a l'Escola de Salern, com a poetessa i escriptora.[2] Publicà principalment dos tractats, De atrabile sobre la melangia o bilis negra i De natura seminis humani, aquest darrer sobre l'origen de la naturalesa humana.[1][4] Els tractats, de fet, foren escrits en vers i són considerats obres poètiques notables.[2][5] Les seves obres van ser molt elogiades pels científics.[3]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Abella of Salerno». Brooklyn Museum. [Consulta: 8 febrer 2018].
  2. 2,0 2,1 2,2 Parente, Pascal B. The regimen of health of the medical school of Salerno (en anglès). Nova York: Vantage Press, 1967, p. 88. 
  3. 3,0 3,1 Díez Canseco, Vicente. Diccionario biográfico universal de mujeres célebres (en castellà). Madrid: Imprenta de D. José Félix Palacios, 1844. 
  4. 4,0 4,1 Blánquez del Paso, Tomás. «Trótula y las matronas de Salerno» (en castellà). Gomeres: salud, historia, cultura y pensamiento. Universidad de Granada, 2014. [Consulta: 8 febrer 2018].
  5. 5,0 5,1 Gómez Gutiérrez, Alberto. Del macroscopio al microscopio: historia de la medicina científica (en castellà). Bogotà: Pontificia Universidad Javeriana, 2002, p. 118.