Abella reina

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

L'abella reina és una abella adulta ja aparellada que en circumstàncies normals és l'única abella que pon ous en els ruscs. En temps antics, quan encara no es comprenia el funcionament biològic d'un rusc, es pensava que l'abella reina era un mascle "Rei de les abelles". L'abella reina és la mare de totes les abelles de la colònia les quals s'agrupen espontàniament en uns quants pares diferents, ja que en l'aparellament hi intervenen diversos mascles. La producció comercial de gelea reial comporta que les abelles obreres facin artificialment la producció de moltes cel·les d'abelles reines en un rusc.

Desenvolupament de l'abella reina[modifica]

Cel·les d'abella reina
larva d'abella reina.
pupa d'abella reina

La ingesta al llarg de tot el desenvolupament de gelea reial i el major espai disponible de les cel·les reials permeten que es desenvolupin les característiques sexuals completes d'un individu d'abella femení.

Tipus Ou Larva Cel·lula tancada Pupa Període de desenvolupament Vol nupcial Començament de fertilitat /Posta d'ous
Reina 3 dies 5 1/2 dies 7 1/2 dies 8 dies 16 dies uns 20 dies aprox. 23 dies

Reproducció[modifica]

Les abelles reines s'aparellen en llocs especials de concentració amb altres abelles reines molt allunyats del rusc. Si una abella reina no acaba formant mai un eixam la sortida per aparellar-se pot ser l'única que faci en tota la seva vida. L'abellerol pot menjar-se les abelles reines durant aquest viatge que també pot frustrar-se, entre altres circumstàncies pel mal temps. L'aparellament és múltiple amb diversos mascles que moren després de la còpula, ja que el penis queda enganxat en la femella. L'esperma dels diversos mascles queda emmagatzemat en l'espermateca de l'abella reina i s'hi manté diversos anys.

Comportament de l'abella reina al rusc[modifica]

L'abella reina no dirigeix la vida del rusc, la seva funció és la posta d'ous (2.000 ous al dia que és més que el seu propi pes) que és contínua excepte en els períodes més freds de l'any (les abelles no dormen). La presència d'una feromona emesa per la mare de les abelles informa al rusc de la seva presència, en cas que les obreres no detectin aquest component químic preparen cel·les de reina que convertiran ous recents en abelles reines. En cas de manca de reina i no haver pogut preparar-ne de noves les abelles obreres ponen ous que només podran donar lloc a mascles i la colònia normalment desapareix. El fibló de l'abella reina normalment només s'utilitza per combats entre abelles reines que neixen en el mateix rusc. L'abella reina pot viure uns cinc anys però decreix la seva fertilitat a partir del tercer i en apicultura professional és substituïda per l'apicultor per una altra.

Identificació[modifica]

Color Anys
acabats en
blanc 1 o 6
groc 2 o 7
vermell 3 o 8
verd 4 o 9
blau 5 o 0


Malgrat que l'abella reina sigui més gran que les abelles obreres o els mascles de vegades és difícil d'identificar dins un grup compacte d'abelles i per això s'acostuma a marcar les abelles reines amb pintura a l'abdomen amb uns colors que a més identifiquen l'any en què va néixer.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Abella reina