Abisinio

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula menjarAbisinio
Característiques
País d'origenEspanya Modifica el valor a Wikidata
Detalls
Tipusfregida Modifica el valor a Wikidata
Ingredients principalscrema pastissera Modifica el valor a Wikidata

L'abisinio és un pastís tradicional que consisteix en un congret fregit i farcit de crema. Són molt populars a les ciutats de Valladolid i Medina de Rioseco, si bé també pot ser trobat en altres punts d'Espanya amb algunes diferències i amb el nom de berlina o pepito (que són cuits al forn i no fregits). També són molt típics a Cuéllar (Segòvia), on també es denominen abisinios.

Per a la seva elaboració s'utilitza farina, sucre, sal, ous, llet, llevat i mantega per crear una massa que una vegada fregida és farcida de crema pastissera.

No s'han de confondre amb els petisús, que es fan amb massa choux i es couen al forn.

Origen[modifica]

Cartell de la confiteria Adriano Polo

El pastís va ser creat el 1940 per Adriano Polo, propietari de Confiteries Polo de Valladolid.[1] Al principi, la grandària dels pastissos era major a l'actual, i la crema solia ser d'anís, mentre que en l'actualitat la crema és de vainilla i canyella.

El terme "abisinio" que dona origen al nom sembla tenir relació amb la popularització de la regió d'Abissínia a la fi de la dècada dels 30 després de la sortida de l'exèrcit italià, sent una picada d'ullet al color torrat que adquirien els pastissos en ser fregits.[2]

Referències[modifica]

  1. «Fundación Joaquín Díaz - Comercio en Valladolid». www.funjdiaz.net. [Consulta: 11 setembre 2016].
  2. «El misterioso origen etíope del nombre» (en espanyol europeu). [Consulta: 11 setembre 2016].

3 https://abisiniosvalladolid.com/