Abric dels Turons d'Abril

Infotaula de geografia físicaAbric dels Turons d'Abril
Imatge
Localització
Entitat territorial administrativaCastellfabib (el Racó d'Ademús) Modifica el valor a Wikidata
Map
 40° 12′ 01″ N, 1° 18′ 24″ O / 40.200187°N,1.306786°O / 40.200187; -1.306786
TipusJaciment arqueològic Modifica el valor a Wikidata

L'abric dels Turons d'Abril és un lloc arqueològic amb pintures rupestres situat al terme municipal de Castielfabib, a la comarca del Racó d'Ademús (País Valencià).

Plafó informatiu de l'Abric dels Turons d'Abril a l'entrada de la sendera, al costat del barranc Vall de l'Aigua a El Rodeno de Castielfabib, 2018
Mapa del recorregut circular de l'abric dels Turons d'Abril a El Rodeno de Castielfabib, amb detall dels punts a visitar (2018)
Abric dels Turons d'Abril, situat al marge dret del barranc de Val de l'Aigua a El Rodeno de Castielfabib, 2018
Detall de plafó decorat a l'abric dels Turons d'Abril, a El Rodeno de Castielfabib, 2018
Detall del plafó decorat amb pintures rupestres (tractament digital) a l'abric dels Turons d'Abril, El Rodeno de Castielfabib [Institut Valencià de Conservació i Restauració de Béns Immobles]
Calc de les pintures rupestres (tractament digital) de l'abric dels Turons d'Abril a El Rodeno de Castielfabib, 2018

Aquestes pintures prehistòriques són les úniques descobertes fins ara al Racó d'Ademús. Per la seua situació geogràfica, estil i cronologia pertanyen a l'art rupestre de l'arc mediterrani de la península Ibèrica i es vinculen a les dels abrics rupestres de Tormón del Parc Cultural d'Albarrassí (Terol).

Història[modifica]

El descobriment data de març de 2014 i va ser realitzat per Ricard Canet Garcia, membre de la Colla contra incendis núm.18. La troballa està relacionada amb d'altres fetes a la zona del Rodeno de Tormón en anys anteriors (2008-2014). La premsa generalista es va fer ressò del descobriment.

Un cop comunicat el descobriment a la Conselleria d'Educació i Cultura de la Generalitat Valenciana, aquesta reconegué l'autenticitat de les pintures i disposà els mitjans precisos per al seu estudi, protecció i difusió.

Com a part de l'art rupestre del País Valencià, les pintures d'aquest abric estan protegides per la legislació estatal i autonòmica; s'han declarat Bé d'Interés Cultural i des de l'any 1998 formen part de la Llista del Patrimoni Mundial de la UNESCO.[1]

Treballs arqueològics[modifica]

S'han realitzat estudis de topografia, conservació, documentació, prospecció arqueològica de la zona immediata i estudi de la pintura amb el suport de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana perquè se'n conega i divulgue. Les labors de topografia foren l'aixecament fotogramètric i ortofotográàfic per aconseguir una mostra digital de l'interior de l'abric per a la producció d'un model en tres dimensions (3D). L'objectiu final d'aquestes tècniques és fer-ne un model en quatre dimensions (4D) que permeta passeigs virtuals per l'abric i les pintures.[2]

Ubicació i descripció[modifica]

L'abric es troba en un aflorament rocós situat al marge dret del barranc de Val de l'Aigua (que aboca les aigües al Túria per la dreta al Mas de Jacint), a 1.150 m d'altitud. El plafó decorat se situa al punt més protegit de l'abric, sobre un requadre d'uns 120 x 120 cm, i es compon de cinc figures -tres d'antropomorfes i dues de zoomorfes, que formen dues composicions diacròniques: primera composició: agrupa els motius 1, 2 i 3 (figures antropomorfes més antigues); segona composició: agrupa els motius 4 i 5 (figures zoomorfes posteriors).

  • Motiu 1: figura humana jacent (horitzontal) amb les cames flexionades, situada a l'esquerra del plafó. Cos estilitzat que s'eixampla a la part de les espatlles, d'on parteixen els braços. Porta un gran tocat al qual li falta una àrea triangular.
  • Motiu 2: figura humana central, es dirigeix cap a la dreta (cames separades, una de flexionada, la qual cosa produeix efecte de dinamisme), cos estilitzat amb eixamplament cap a les espatlles, d'on parteixen els braços. A la mà dreta porta un objecte triangular que encaixa amb el que li manca a la figura jacent (motiu 1), porta un gran tocat.
  • Motiu 3: figura humana situada a la dreta, es dirigeix cap a l'esquerra (cames flexionades, l'anterior flexionada, la qual cosa produeix efecte dinàmic), de menor grandària que el motiu 2, la qual cosa produeix efecte de profunditat respecte de la composició zoomorfa.
  • Motiu 4: figura animal (cabra) situada als peus i per davant del motiu 2, mira cap a l'esquerra, ben perfilada, tot i que amb pèrdues de pintura per descrostats en algunes parts, el cap inclinat en actitud de pastar, cornamenta cap enrere, potes davanteres en ve invertida (efecte dinàmic), potes posteriors acabades, a l'esquerra es dibuixa la sofraja, amb cua doble (efecte dinàmic).
  • Motiu 5: figura animal (cabra) en posició invertida (potes enlaire), per sota del motiu 4. Conservació precària, s'aprecia la cornamenta (cap avall) i el cos parcialment, en manca part del cap, les extremitats plegades sobre el ventre. Donada la posició de l'animal, s'interpreta com a mort.

Comparades amb les del seu entorn –abrics rupestres de Tormón, del Parc Cultural d'Albarrassí- les pintures de l'abric dels Turons d'Abril tenen trets propis:

« «Tenen una grandària major del normal, així com la seua composició narrativa. L'escena presenta tant animals superposats a les figures humanes com escenes d'humans, tot amb un tema comú: la mort».[3] »
— Art prehistòric a Castielfabib: abric dels Turons d'Abril , Ricard Canet Garcia

Tècniques pictòriques[modifica]

Pintura de color roig (obtingut d'òxids de ferro: hematita, limonita i goethita), amb tintes planes.

Estil[modifica]

Mediterrani, estilitzat i naturalista.

Cronologia[modifica]

Neolític (entre 7000-5000 ae).

Informació i accés[modifica]

Hi ha una monografia composta i editada pel descobridor de les pintures que pot consultar-se i descarregar-se en línia.[4]

Accés a costa del Rato, Castielfabib, amb detall del pont sobre el riu Ebron (2018)

Per visitar les pintures de l'abric dels Turons d'Abril des del Racó d'Ademús, cal anar a Castielfabib i continuar per la carretera del Corb fins al desviament de costa del Rato, on es troba el primer plafó informatiu. A la muntanya d'El Rodeno el camí enllaça amb les pintures dels abrics rupestres de Tormón. El recorregut per l'abric dels Turons d'Abril és circular de dificultat baixa, de 1,8 km i 1 hora de durada.[5] Durant el trajecte poden veure's mostres d'arquitectura tradicional (vernacular) relacionades amb l'activitat agropecuària a la zona en temps subactuals. A la zona dels «Corrals dels Fantasmes» hi ha un conjunt de pallers, corrals, descoberts, parideres, eres de pa... que servien també com a residència temporal als agricultors en moment puntuals del cicle agrari: conreu i sembra, sega i batuda. En aquest mateix lloc perviuen restes arqueològiques d'interés: un mur defensiu de grans dimensions i un conjunt de pedres copel·lades al pis d'un dels corrals a manera de petròglifs, presumptament utilitzades com a forns per a l'extracció artesanal d'oli del càdec. El recorregut és un lloc protegit, declarat Microreserva de flora per la Generalitat Valenciana.[6]

Vegeu també[modifica]

Notes i referències[modifica]

  1. Llei de Patrimoni Històric de l'estat espanyol i Llei 4/1998 d'11 de juny de la Generalitat Valenciana, del Patrimoni Cultural Valencià.
  2. Canet García, 2017, p. 18.
  3. Canet Garcia, 2017, p. 11.
  4. Canet García, 2017, p. 1-23.
  5. Sánchez Garzón, 2018-I.
  6. Sánchez Garzón, 2018-II.

Bibliografia[modifica]