Abu-Abd-Al·lah al-Baridí

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de personaAbu-Abd-Al·lah al-Baridí
Biografia
Mort945 Modifica el valor a Wikidata
Visir
Modifica el valor a Wikidata

Abu-Abd-Al·lah Àhmad al-Baridí o, més senzillament, Abu-Abd-Al·lah al-Baridí fou el gran dels tres fills d'al-Baridi (el gran dels germans Banu l-Baridi).

Apareix sota el visir Ali ibn Isa (927-928) i descontent amb les funcions secundàries que tenia encarregades va obtenir del visir següent, Ibn Mukla, mitjançant un suborn de 20000 dinars, la recaptació d'impostos de la província d'al-Ahwaz, i pels seus dos germans oficis lucratius. A la caiguda d'Ibn Mukla (930) van ser arrestats i van haver de pagar una forta multa, però sota el següent califa Al-Qàhir (932-934) va recuperar la seva influència, va finançar l'expedició contra els antic partidaris d'al-Múqtadir i va recuperar la recaptació de la província d'al-Ahwaz que encara tenia el 934 quan va pujar al tron Ar-Radi (934-940) havent-se beneficiat del retorn al poder d'Ibn Mukla. Nomenat secretari del camarlenc Yakut, se'n va desfer i va quedar com únic poder a al-Ahwaz on es va enriquir i a més a més no pagava el que devia al govern central. El seu germà Abu Yusuf Yakub ibn al-Baridi era el seu representant a Bagdad.

El amir al-umara Ibn Raik va decidir restaurar el poder central a al-Ahwaz, però Abu Abd Allah es va refugiar amb el governador de Fars, l'amir Ali ibn Buwayh del que va obtenir suport i el 937 es va reconciliar amb Ibn Raik que li va retornar la recaptació a la província. Ibn Raik no va trigar a enfrontar-se a un rival, el turc Badjkam, i Abu Abd Allah va jugar entre els dos bàndols, donant suport a un o l'altre segons el moment. Quan el 938 Badjkam va triomfar i va obtenir el càrrec de visir, Abu Abd Allah va poder conservar la província pagant un tribut. Va ser deposat al cap de poc (939) però el 941 poc després de pujar al tron Al-Muttaqí (940-944) i a la mort de Badjkam, va entrar a Bagdad amb la seva gent i va recuperar el càrrec de visir. No obstant un motí dels soldats el va obligar al cap de poc a fugir a Wasit. El 942 va enviar un exèrcit dirigit pel seu germà Abu l-Husayn que va ocupar Bagdad i va obligar al califa i a Ibn Raik a refugiar-se en territori dels hamdànides a Mossul. Els hamdànides van contraatacar i fou expulsat de Bagdad i Wasit.

Els tres germans van conservar Bàssora i van sostenir una guerra contra l'emir d'Oman que havia desembarcat i s'havia apoderat d'al-Ubulla. El 943 Abu Abd Allah havia esgotat els seus diners i va fer matar el seu germà Abu Yusuf Yakub per apoderar-se dels seus diners (octubre).

Va morir el juny de 945 i el va succeir el seu fill Abu l-Kasim ibn Abi Abd Allah.

Bibliografia[modifica]