Abu-Múdar Ziyàdat-Al·lah (III) ibn Abd-Al·lah

De Viquipèdia
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 10:45, 11 març 2016 amb l'última edició de CarlesVA (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Salta a la navegació Salta a la cerca

Abu-Múdar Ziyàdat-Al·lah (III) ibn Abd-Al·lah (en àrab أبو مضر زيادة الله بن عبد اللهAbū Muḍar Ziyādat Allāh ibn ʿAbd Allāh) (? - ?), emir aglàbida d'Ifríqiya (903-909).

Era fill d'Abd Allah II ben Ibrahim que el va assassinar i succeir el 23 de juliol del 903. Va eliminar també altres membres de la família.

Les ciutats de la regió del Zab (a l'oest de l'emirat) havien estat privades de les seves guarnicions àrabs durant el govern d'Abu Ishak Ibrahim II ben Ahmad (875-902) i els berbers kutama de la Petita Kabília es van adherir al xiisme predicat per Abu Abd Allah al-Shii. El 904 va proclamar la djihad contra els xiïtes, i va enviar a diversos cossos de l'exèrcit que foren derrotats. Llavors va fer anunciar una gran victòria mentre preparava la fugida. Després de l'ocupació de Laribus per Abu Abd Allah al-Shii el 18 de març del 909, va abandonar Rakkada i va fugir a Egipte amb el seu tresor, després va passar a Rakka i encara va tornar a Egipte per acabar finalment a Palestina on segurament va morir a Jerusalem en data desconeguda. A Ifrikiya els fatimites van obtenir el poder.Precedit per:
Abu-l-Abbàs Abd-Al·lah (II) ibn Ibrahim
emir aglàbida d'Ifríqiya
903-909
Succeït per:
califat fatimita