Abu-Tàlib ibn Abd-al-Múttalib

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Per a altres significats, vegeu «Abu Talib Khan».
Infotaula de personaAbu-Tàlib ibn Abd-al-Múttalib

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(ar) أبو طالب بن عبد المطلب Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement539 Modifica el valor a Wikidata
la Meca Modifica el valor a Wikidata
Mort619 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata (79/80 anys)
la Meca Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciócomerciant, poeta Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeFàtima bint Àssad Modifica el valor a Wikidata
FillsAlí ibn Abi-Tàlib, Tàlib ibn Abi-Tàlib, Fàkhita bint Abi-Tàlib, Aqil ibn Abi-Tàlib, Jàfar ibn Abi-Tàlib, Jumana bint Abi-Tàlib Modifica el valor a Wikidata
ParesAbd-al-Múttalib ibn Hàixim Modifica el valor a Wikidata  i Fàtima bint Amr Modifica el valor a Wikidata
GermansSafiyya bint Abd-al-Múttalib, al-Abbàs ibn Abd-al-Múttalib, al-Hàrith ibn Abd-al-Múttalib, Abd-Al·lah ibn Abd-al-Múttalib, az-Zubayr ibn Abd-al-Múttalib, Hamza ibn Abd-al-Múttalib, Abu-Làhab i al-Muqàwwim ibn Abd-al-Múttalib Modifica el valor a Wikidata

Abu-Tàlib Abd-Manaf ibn Abd-al-Múttalib ibn Hàiximàrab: أبو طالب عبد مناف بن عبدالمطلب بن هاشم, Abū Ṭālib ʿAbd Manāf ibn ʿAbd al-Muṭṭalib ibn Hāxim—, més conegut com a Abu-Tàlib o Abu-Tàlib ibn Abd-al-Múttalib, fou el cap del clan dels Banu Hàixim, oncle del profeta Muhàmmad i pare d'Alí ibn Abi-Tàlib, quarta califa i primer imam xiïta.

Era fill d'Abd-al-Múttalib ibn Hàixim i de Fàtima bint Amr (dels Makhzum) i germà del pare de Mahoma, Abd-Al·lah. Se suposa que va heretar del seu pare dos oficis lucratius: el de siqaya (aprovisionament dels peregrins d'aigua) i el de la rifada (aprovisionament dels peregrins de queviures), però és possible que en realitat inicialment aquestos oficis fossin del seu germà az-Zubayr, que per un temps fou el cap dels Banu Hàixim. Va haver de vendre els oficis al seu germà consanguini al-Abbàs ibn Abd-al-Múttalib, per poder pagar un deute; després va agafar la direcció dels Banu Hàixim.

Quan va morir el seu pare Abd-al-Múttalib es va fer càrrec de Mahoma, que estava sota la seva custòdia. La seva protecció a Mahoma li va costar l'enemistat i el boicot d'altres clans. Va morir el 619 i com a cap de clan el va succeir probablement son germà consanguini Abu-Làhab ibn Abd-al-Múttalib. Dels seus fills, Alí i Jàfar foren musulmans i Tàlib va combatre a Mahoma a la batalla de Badr. Algunes tradicions diuen que es va convertir abans de morir però probablement són tradicions tardanes de poca credibilitat.

Bibliografia[modifica]